Nova knjiga istoriografskih eseja Predraga J. Markovića Lišće i prašina biće predstavljena u četvrtak 21. februara u 19 časova na tribini u Kuli Nebojša.
O knjizi Lišće i prašina govoriće Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, dok će Predrag J. Marković razgovarati sa čitaocima i potpisivati primerke svoje knjige.
Knjiga Lišće i prašina, objavljena u izdanju Arhipelaga i Instituta za savremenu istoriju, oblikovana je kao hronika svakodnevnog i političkog života, istorija opisana u času njenog nastajanja. Odlično napisani, pronicljivi, nekad i polemični, ovi eseji pokazuju našu istoriju i našu svakodnevicu iz novog i neočekivanog ugla. U knjizi Lišće i prašina govori se o Srbiji u Evropi i o odnosu Srbije i Evrope, o Srbiji i njenom regionu, o tome koje delove svoje istorije treba da smatramo dobrim, a koje lošim, o zlatnim vremenima i najgorim trenucima srpske istorije, o najbesmislenijim bitkama XX veka, o tradiciji ratnih zarobljenika u Srba, o srpskim gej tradicijama, o srpskom antifašizmu, o današnjem srpskom društvu u istorijskoj perspektivi, o Titu.