Knjiga Tihomira Brajovića o političkoj dimenziji književnosti Ive Andrića Fikcija i moć. Ogledi o subverzivnoj imaginaciji Ive Andrića biće predstavljena na tribini u Maloj sali SKC (Kralja Milana 48) u sredu 30. maja u 19 časova.
O knjizi će govoriti: Gojko Božović, Tatjana Rosić, Saša Radojčić i autor, dok je moderator programa Vesna Kapor.
Knjiga Tihomira Brajovića donosi oglede o subverzivnoj imaginaciji Ive Andrića i o političkoj dimenziji njegove književnosti. Utoliko je ova knjiga jedno novo tumačenje književnosti Ive Andrića.
Pet odlično napisanih ogleda u knjizi Fikcija i moć pokazuju kako je Andrić u istorijskim romanima i hronikalnim pričama ostao i svedok vremena u kome je napisao dela za koja je dobio Nobelovu nagradu za književnost.
Brajović na upečatljiv način pokazuje kako se u Andrićevim knjigama, pogotovu u romanima Prokleta avlija i Omerpaša Latas ili u jednoj od najboljih piščevih proza Priča o vezirovom slonu, uspostavlja uzbudljiv odnos priče i moći.
Polazeći od istorije, Andrić i te kako govori o svojoj savremenosti, pokazujući kako je moć vrlo često fiktivna, a subjekt moći ispražnjen.
Knjiga Fikcija i moć predstavlja subverzivnog Andrića kao liberalnog ironičara u senci etabliranog pisca.
Da li se u Omerpaši Latasu može prepoznati Tito?
Da li se u Prokletoj avliji može prepoznati Goli otok?