Beograd, 25. oktobra 2017. – Nova edicija Arhipelaga, knjige za decu i mlade, doživljava sajamsku premijeru. Pored velikog interesovanja posetilaca Sajam kjnjiga i medija, Arhipelag organizuje i pfremijerno predstavljanje edicije Mlai Arhipelag u četvrtak 26. oktobra na Platou Laze Kostića (Hala 1A) s početkom u 14 časova. U razgovoru o ediciji Mali Arhipelag učestvuju poznati kanadski pisac Dejvid Homel, čiju je knjigu Putujući cirkus Arhipelag upravo objavio u novoj ediciji, prevodilac Vesna Roganović, Jovana Nožinić, ilustratorka knjige Jelene Rosić Babicino unuče, i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelag.
Jelena Rosic Babicino unuce– Posle deset godina rada, Arhipelag je pokrenuo novu ediciju Mali Arhipelag. Zamišljen kao serija knjiga za decu i osetljive, Mali Arhipelag nije samo nova edicija nego i čitava jedna nova celina u našem izdavačkom programu. Samim tim to je i nova avantura u koju se upuštamo s najboljim namerama, svesni izazova, ali i uvereni da je to put do novih čitalaca. Prirodno je da godine rada na promovisanju i zastupanju vrednosti vrhunske književnosti i humanistike produžimo i na predstavljanje knjiga za decu i mlade. Nadam se da će te knjige čitati i njihovi roditelji. Nismo se zadovoljili samo postojećim čitaocima, želimo da učestvujemo u stvaranju novih čitalaca. Objavljivanje novih knjiga za decu i mlade predstavlja jedan od najboljih način za promociju čitanja. Svako od nas među knjigama koje su ga najviše oblikovali i koje najradije pamti nosi barem jednu knjigu za decu i mlade. Takve knjige nastaju i danas, potražimo ih zajedno. Tako je nastao Mali Arhipelag – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.
U okviru programa Školskog dana Arhipelag će na svom štandu predstaviti knjige za lektiru u izdanju Arhipelaga, kao i programsku akciju Biblioteka za škole u okviru koje ova izdavačka kuća već godinama intenzivno sarađuje sa školskim bibliotekama u Srbiji.