Novi Sad, 19. marta 2016. – Uspomene na slobodu ne smeju da miruju, zadatak intelektualaca je da ih bude – rečeno je sinoć na predstavljanju nove knjige Dragoljuba Mićunovića Susret sa stvarnošću koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga.
– Intelektualci bi, po definiciji, morali da predstavljaju savest svoje zemlje, one koji moraju da uvek ustane protiv samodržavlja, diktature, apsolutizma. Međutim, danas se najveći deo intelektualaca pretvorio u činovnike koji su zadovoljni nekim statuso i grčevito se drže njega, mada je taj status bedan. I zato nam istina izmiče – naglasio je Mićunović.
Susret sa stvarnošću je knjiga eseja i razgovora, svedočanstvo o političkim, društvenim i kulturnim izazovima u Srbiji od 5. oktobra 2000. godine do naših dana. Dragoljub Mićunović iz ugla intelektualca, sociologa, aktivnog građanina i političara analizira savremenu srpsku društvenu i političku scenu, kao i njen širi balkanski i evropski kontekst. Obnavljajući žanr razgovora kao forme u kojoj se u susretu različitih iskustava i stanovišta preispituju najizazovnija pitanja uzburkane stvarnosti, Mićunović u razgovorima iz knjige Susret sa stvarnošću daje precizne analize, uzbudljive rasprave, utemeljene studije.
Na novosadskoj promociji knjige, održanoj u Klubu poslanika Skupštine AP Vojvodine, o knjizi Dragoljuba Mićunovića govorili su Nataša Vučković i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga. Moderator programa bio je novinar Dinko Gruhonjić.