Zrenjanin, 25. decembra 2015. – Nova knjiga Dragoljuba Mićunovića Susret sa stvarnošću biće predstavljena zrenjaninskoj publici u ponedeljak 28. decembra u 19 časova u Pozorišnom klubu Zeleno zvono.
O knjizi razgovora i eseja Dragoljuba Mićunovića Susret sa stvarnošću govoriće Vesna Marjanović, Ranko Pivljanin i Gojko Božović, dok će autor razgovarati s publikom i potpisivcati primerke svoje knjige.
Susret sa stvarnošću je knjiga razgovora i eseja, svedočanstvo o političkim, društvenim i kulturnim izazovima u Srbiji od 5. oktobra 2000. godine do naših dana. Dragoljub Mićunović iz ugla intelektualca, sociologa, aktivnog građanina i političara analizira savremenu srpsku društvenu i političku scenu, kao i njen širi balkanski i evropski kontekst.
– Da bismo sami sebe izbavili iz začaranog kruga želja i izmišljene stvarnosti, prvi korak je hrabri i „bolni susret sa stvarnošću“. Uspomene na slobodu ne smeju da miruju, zadatak je intelektualaca da ih bude. Danas je u čitavom svetu jasno da se oni, pre svih, moraju suprotstaviti sveopštoj anesteziji i opsenarskom udaljavanju od stvarnosti. Danas je jasno da je ćutanje ne samo kukavičluk već i laganje, jer se skrivanjem istine iskrivljuje stvarnost – kaže Dragoljub Mićunović.
Razgovori u knjizi Susret sa stvarnošću vođeni su sa srpskim i svetskim medijima, među kojima su i kineski, bugarski i danski časopisi. U središtu ovih razgovora jeste nastojanje da se racionalnim promišljanjem političke scene i društvene stvarnosti oblikuje iskustvo koje ima i teorijsku snagu i praktičnu vrednost.
Nova knjiga Dragoljuba Mićunovića Susret sa stvarnošću objavljena je nedavno u izdanju Arhipelaga u novoj ediciji ovog izdavača Presek.