Nova knjiga Predraga J. Markovića Lišće i prašina, objavljena nedavno u izdanju Arhipelaga, biće predstavljena na tribini koja će se održati 26. decembra u 18 časova u POP UP knjižari u Kulturnom centru Beograda (Trg Republike 5).
O knjizi istoriografskih eseja Lišće i prašina govoriće Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, i autor koji će razgovarati s publikom i potpisivati primerke svoje knjige.
Lišće i prašina je nova knjiga eseja, članaka i rasprava jednog od vodećih savremenih istoričara. Sastavljena od eseja napisanih u proteklih petnaestak godina, ova knjiga je oblikovana kao hronika svakodnevnog i političkog života.
Predrag J. Marković u svojim istoriografskim esejima raspravlja tragovima istorije u savremenom iskustvu, o Srbiji u Evropi i o odnosu Srbije i Evrope, o Srbiji i njenom regionu, o tome koje delove svoje istorije treba da smatramo dobrim, a koje lošim, o zlatnim vremenima i najgorim trenucima srpske istorije, o najbesmislenijim bitkama XX veka, o tradiciji ratnih zarobljenika u Srba, o srpskim gej tradicijama, o srpskom antifašizmu, o današnjem srpskom društvu u istorijskoj perspektivi, o Titu.
Odlično napisani, pronicljivi, nekad i polemični, ovi eseji pokazuju našu istoriju i našu svakodnevicu iz novog i neočekivanog ugla.