Beograd, 1. avgusta 2016. – Novi istorijski roman Nikole Moravčevića Marko Mrnjavčević biće premijerno predstavljen sutra (utorak, 2. avgusta) s početkom u 19 časova u Amfiteatru Narodne biblioteke Srbije.
O romanu Nikole Moravčevića, koji je upravo objavljen u izdanju Arhipelaga, govoriće Vida Ognjenović, Gojko Božović i autor. Moderator razgovora je književna kritičarka Vesna Trijić.
Novi istorijski roman Nikole Moravčevića Marko Mrnjavčević u središte svoje pažnje postavlja neobičnu ličnost srpske istorije koja je neuporedivo poznatija po svojoj epskoj dimenziji. Predstavljajući Marka Mrnjavčevića kao nepriznatog srpskog kralja, odbačenog od vlastele svoga vremena, pritisnutog maričkom tragedijom u kojoj je stradao njegov otac i nestala moć njegove feudalne oblasti, da bi potom bio prisiljen da postane turski vazal, Nikola Moravčević sugestivno oblikuje priču u kojoj pratimo jedno uskomešano istorijsko doba i jednog junaka koji će kasnije postati legendarni Marko Kraljević. Otuda se u Moravčevićevom romanu ukazuje istorijski Marko Mrnjavčević, pa utoliko i razumljiviji savremenim čitaocima i čak uzbudljiviji kao akter događaja u kojima su se pomešali istorija i njegova lična sudbina.
Razdvajajući istoriju i mit, činjenice i epsko predstavljanje istorijskih ličnosti, Nikola Moravčević je napisao uzbudljiv i utemeljen istorijski roman u kome vidimo pravog Marka Mrnjavčevića, čoveka od krvi i mesa, od istorijske uloge i lične drame.
Pisac istorijskih romana Nikola Moravčević (1935) objavio je seriju istorijskih romana o srpskom srednjem veku, među kojima su i Zapisi o srpskom carstvu, Vitez u doba zla, Poslednji despot i Radičevo zaveštanje.
Moravčević je napisao i nekoliko istorijskih romana o docnijim periodima srpske istorije, od kojih su posebno poznati Beču na veru, Grof Sava Vladislavić, Vreme vaskrsa i Albion, Albion.