Beograd, 4. decembra 2014. – Novi roman Milete Prodanovića Vitiligo, objavljen nedavno u izdanju Arhipelaga, biće predstavljen beogradskoj publici u petak 5. decembra od 19 časova u Kući Đure Jakšića.
Pored autora, o romanu Vitiligo govoriće književni kritičar Teofil Pančić, Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, i Katarina Lazić, urednica književnog programa Ustanove kulture Parobrod.
Mlada Beograđanka i Amerikanac otisnuli su se tragom misterioznog rukopisa zagubljenog u Boki Kotorskoj. Kreću se stazom kojom je u sedamnaestom veku prošao barski nadbiskup Marin Bici tokom apostolske vizitacije svoje dijeceze. Na kraju puta, prema opisu neznanog nadbiskupovog sekretara, nalazi se Zmajeva jaruga. Prema drevnom hroničaru, to je ulaz u podzemlje. Slučajno, zalaze u kafanu “Jatak” čiji enterijer, pored brojnih etnografskih predmeta, ukrašavaju omotnice “longplejki”: Jima Morisona, Janis Joplin, Boba Dylana, Pink Floyda i Vorholovog dizajna za Rolling Stones. Vlasnik ovog lokala koristi tri imena: Aleksa, Ahmed i Antun, ali je on, zapravo, Hefest, hromi kovač, čuvar donjeg sveta. Uverenje iz završnice Psa prebijene kičme, Prodanovićevog romana iz daleke 1993. godine, da su u regiji Balkana mrtvi življi od onih koji misle da su živi i da se mrtvi svete živima, u romanu Vitiligo doživljava svojevrsnu nadgradnju. Stihom Konstantina Kavafija: “Uvek ćeš u ovaj grad stizati” otpočinje pripovest o “belim mrljama balkanske istorije” i (ne)mogućnosti iskoraka.