Prijedor, 26. marta 2017. – Nova knjiga aforizama Aleksandra Baljka Zidovi na horizontu, objavljena nedavno u izdanju Arhipelaga, predstavljena je na književnoj večeri u Galeriji „96“ u Prijedoru.
Zidovi na horizontu je šesta knjiga aforizama jednog od najznačajnijih srpskih aforističara, koja sadrži više od 2.700 aforizama u kojima se u izoštrenoj formi oslikavaju politika i društvo, mentalitet i karakter, kultura i književnost.
– Za pravog aforističara uvek ima posla. Pa i kada se ne govori o politici, ima dovoljno tema jer je ljudska glupost večna. Mene, recimo, najviše zanima humor na sopstveni račun i smatram da je ta vrsta humora najbolja. Ova knjiga je posebna po tome što je veoma obimna i ima teksta koliko i jedan roman. Pisao sam je deset godina, ali sve što sam napisao u tom periodu ne nalazi se, naravno, u koricama ove knjige, već samo jedan izbor koji sam želeo da napravim vrlo strogo. Ova knjiga je pokušaj da se još jednom skrene pažnja na aforistiku kao na žanr koji je, nažalost, kod nas veoma zapostavljen u odnosu na druge književne rodove – rekao je Baljak na promociji u Galeriji „96“ razgovarajući sa čitaocima.
Mnogobrojni ljubitelji ovog književnog žanra imali su sinoć priliku da se uvere da je najnovija Baljkova knjiga uzbudljiva, kritička, lucidna slika savremenog sveta sačinjena od 2.700 razloga da se slušalac ili čitalac nasmeje i isto toliko razloga da se potom duboko zamisli.
Beogradski aforistički klub nedavno je Aleksandru Baljku za knjigu Zidovi na horizontu dodelio Nagradu „Rade Jovanović“ za najbolju knjigu aforizama na srpskom jeziku u protekloj godini.