Beograd, 11. novembra 2015. – Najčitanija knjiga Vide Ognjenović, roman Preljubnici, doživela je osmo izdanje u izdanju Arhipelaga koje je nedavno predstavljeno na Beogradskom sajmu knjiga.
Preljubnici su roman o drami identiteta s kojom se suočava glavna junakinja odlučna da, uprkos svim nevoljama svog iskustva, oblikuje identitet po vlastitoj meri i da sama osmisli i ispriča priču svog života nasuprot svim uslovljenostima i svim klasičnim verovanjima da je identitet unapred zadat.
Junakinja romana Preljubnici iznenada doživljava slom vlastitog identiteta i to se u njenom iskustvu zrele i ostvarene žene javlja kao izrazita egzistencijalna drama. Jedna po jedna činjenica o njenom životu i o njenom identitetu, a sve ih je podrazumevala i smatrala same po sebi jasnim i razumljivim, pokazuje se kao netačna, sporna ili pak kao nedovoljna. Otuda ova moderna i nesvakidašnje snažna junakinja romana Preljubnici odlučuje da na rubu vlastite egzistencije napravi preokret i da osmisli vlastiti identitet polazeći od svog iskustva, strasti i mašte, životnih potreba i planova, žudnji i znanja, interesa i mogućnosti, intelektualnih moći i neprestane potrage za smislom. Preljubnici tako postaju uzbudljiva knjiga o identitetu u modernim vremenima i o tome kako osmisliti vlastiti život u graničnim situacijama egzistencije.
Ovaj roman Vide Ognjenović preveden je na više evropskih jezika, između ostalih, na engleski, bugarski, makedonski, ukrajinski i mađarski.
Za roman Preljubnici Vida Ognjenović je 2006. godine dobila Nagradu Narodne biblioteke Srbije za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije.