Beograd, 30. januara 2017. – Premijera dokumentarnog filma Šajtinac i tri priče održaće se u Jugoslovenskoj kinoteci (Kosovska 11) u utorak 31. januara s početkom u 20 časova.
Autori dokumentarnog filma Šajtinac i tri priče su Milan Kićevac i Boško Milosavljević. Film je nastao u produkciji LHS studija iz Beograda.
U filmu Šajtinac i tri priče pisac Uglješa Šajtinac govori o svojim proznim knjigama i o svojim dramama. O književnosti Uglješe Šajtinca govore njegove kolege, pisci i kritičari, saradnici i prijatelji.
Poznat i uspešan i kao dramski pisac, Uglješa Šajtinac je knjigama objavljenim u protekloj deceniji stekao glas jednog od vodećih pisaca nove generacije u srpskoj književnosti.
U izdanju Arhipelaga objavljeni su piščeva najpoznatija knjiga roman Sasvim skromni darovi i knjiga priča Banatorijum. Arhipelag je do sada objavio tri ponovljena izdanja romana Sasvim skromni darovi, za koji je pisac dobio Evropsku nagradu za književnost 2014. godine, kao i Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“.
Roman Uglješe Šajtinca objavljen je u Bugarskoj, Makedoniji, Mađarskoj i Sloveniji, dok su prava za ovaj roman prodata za italijanski, ukrajinski, albanski, rumunski i poljski jezik. Izdanja u ovim zemljama biće objavljena u nekoliko narednih meseci.
Šajtinac film
U romanu Sasvim skromni darovi s velikom snagom, umetničkom energijom i autentičnom emocijom govori se o neposredno proživljenom savremenom iskustvu. U ovom izuzetnom epistolarnom romanu dva brata razmenjuju e-mailove u kojima svedoče o svojoj američkoj i srpskoj, njujorškoj i banatskoj svakodnevici. Kroz sudbinska iskušenja članova jedne porodice na uzbudljiv i upečatljiv način pripoveda se o najizazovnijim društvenim pitanjima našeg vremena.
Za knjigu priča Banatorijum Uglješa Šajtinac je dobio Andrićevu nagradu za najbolju knjigu priča objavljenu u 2014. godini. Banatorijum predstavlja žestoko, nepotkupljivo i autentično delo u kome Banat postaje mitsko mesto svakodnevice gde se u sudbinama ljudi otkrivaju prvorazredna pitanja modernog života.