Beograd, 3. septembra 2021. – Premijera predstave po romanu Davida Grosmana Život se sa mnom mnogo poigrao otvara večeras 8. festival Novi tvrđava teatar u „Vili Stanković“ u Čortanovcima.
Dramatizaciju inspirisanu istoimenim romanom Davida Grosmana, dokumentarnim snimcima, izjavama, intervjuima i novinskim citatima o životu Eve Nahir Panić radio je Darko Lukić, dok je reditelj predstave Dino Mustafić. U dramatizaciji su osim segmenata istoimenog romana Davida Grosmana korišćene i priče iz dokumentarnih filmova Eva, a Documentary i Goli život Golog Otoka, kao i iz tekstova Eva’s Choice i A Border Biography: The Image of the Past in Eva Nahir Panić’s Memoriesas Presented in Dane Ilić’s Eva. Predstava Život se sa mnom mnogo poigrao nastala je u produkciji Udruženje građana Novi tvrđava teatar.
U predstavi igraju Gordana Đurđević Dimić, Anamaria Serda, Sanja Ristić Krajnov, Nataša Stanišić, Jugoslav Krajnov, Miloš Đurović, Zoltan Molnar, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Marija Medenica, Milo Lekić i Katja Lekić.
zivot_5 Predstava Život se sa mnom mnogo poigrao biće prikazana i poslednjeg dana Festivala.
Festival Novi tvrđava teatar traje do 8. septembra.
Predstave počinju u 20 časova. U slučaju kiše predstave se igraju u Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház (Jovana Subotića 3–5, Novi Sad).
Roman Davida Grosmana Život se sa mnom mnogo poigrao objavljen je na srpskom jeziku u izdanju Arhipelaga i u prevodu s hebrejskog Dušice Stojanović Čvorić. Grosmanov roman je velika i paradigmatična priča XX veka zasnovana na sudbini Eve Panić i na njenom životu od Čakoveca, preko Beograda i Varvarina, do Golog otoka i odlaska u Izrael, gde će decenijama živeti u kibucu. Život se poigrao sa Grosmanovom junakinjom, ali je nije slomio.
Pričajući svoj život, Grosmanova junakinja ostavlja veliko zaveštanje samom svojom nesvakidašnjom i uzbudljivom pričom u kojoj oživljavaju složena istorijska vremena i čudesne ljudske sudbine, da bi u poznu starost odlučila da zajedno sa svojom porodicom ponovo poseti neka od mesta svog života, na prvom mestu Goli otok.