Beograd, 12. marta 2024. – Nakon dva izdanja na srpskom jeziku, izdanja na engleskom i makedonskom jeziku i dve nagrade za najbolju knjigu za decu na srpskom jeziku, knjiga priča za decu i razmažene roditelje Luka kaže dobila je i svoju radijsku verziju.
Premijera radio-igre Luka kaže, po istoimenoj knjizi Srđana V. Tešina, održaće se u sredu, 13. marta 2024, s početkom u 18:32 časova, u okviru Dramskog programa Radio Beograda 2.
Drama se zasniva na ukrštenim razmišljanjima jednog dečaka i njegovog oca na teme ljubavi, bola, porodice, sveta… Otac je zatečen i prijatno iznenađen sinovljevom zrelošću i novim, možda i pravim pogledom na životne činjenice.
Sinovljev pogled je jednostavan i u isto vreme nepogrešivo pogađa suštinu. Taj ugao gledanja je svež i autentičan i otac ga ne očekuje. Razgovori oca i sina o svim tim životnim pitanjima i činjenicama nalaze svoj eho u percepciji čitateljke Tešinovog romana-dnevnika i nju motivišu na promišljanja sopstvenih životnih stavova.
Radio-dramatizaciju knjige Srđana V. Tešina Luka kaže uradila je Sara Radojković. U radio drami igraju: Siniša Ubović, Sena Đorović i dečak Novak Jagodić. Reditelj radio drame Luka kaže je Miloš Jagodić, dok je urednica drame i serije Radio-igra Melina Pota Koljević.
Knjiga Srđana V. Tešina Luka kaže objavljena je u dva izdanja u Arhipelagovoj ediciji knjiga za decu i odrasle Mali Arhipelag.

„Razgovor Luke i tate je kao brz, bistar planinski potok. Njih dvojica se slažu i ne slažu u stavovima, razmenjuju znanje i iskustvo, igraju se, nadmudruju, ljute, uče jedan od drugog… Jednom rečju, vole se. Ovo je knjiga o porodici koja je bazirana na toleranciji, poštovanju i ljubavi. Divna knjiga o divnim ljudima“, napisala je o knjizi Luka kaže Jasminka Petrović, dok Kristina Gavran zaključuje: „Ovo bi trebalo biti lektira svim tatama, poklon očevima za rođenje djeteta. Možda se čini kao mala knjižica, ali ovo je vjerojatno najveća knjiga koju je Tešin napisao.“