Beograd, 21. avgusta 2017. – Slavni poljski dramski pisac i scenarista Januš Glovacki preminuo je u subotu u 78. godini, saopštila je njegova supruga Olena Leonenko-Glovacka.
Rođen 1938. godine, Glovacki je završio polonistiku na Varšavskom univerzitetu. Književnu karijeru je počeo šezdesetih godina kao prozni pisac, pozorišni kritičar i feljtonista. U tom periodu posebno se isticao kao feljtonista i kao majstor priče. Već tada je počeo da se bavi pisanjem filmskih scenarija. Četiri njegova filmska scenarija realizovana su u Poljskoj, jedan od njih režirao je oskarovac Andžej Vajda.
Poljsku je napustio krajem sedamdesetih. Od tada je živeo u Sjedinjenim Američkim Državama sve do pada Berlinskog zida, posle čega se vratio u Poljsku. U poslednje tri decenije uglavnom je pisao drame.
Najvažnija dela Glovackog su Centrifuga besmisla (priče, 1968), Nova igra la-ba-da (roman, 1970), Noću se slabije vidi (feljtoni, 1972), Zverinjak(priče, 1973), Povratak grofa Monte Krista (feljtoni, 1975), Pepeljuga (drama, 198l), Fortinbras se napio (drama, 1986), Lov na bubašvabe (drame, 1986), Antigona u Njujorku (drama, 1992), My sweet Raskolnikow (drama, 1997), Četvrta sestra (drama, 1999), Izbiti iz glave (autobiografski roman, 2004).
Januš Glovacki Antigona u NjujorkuNapisao je scenarije za filmove: Lov na muve, Treba ubiti tu ljubav, Psihodrama, Rejd.
Među nagradam koje je Glovacki dobio za svoj opus nalaze se i Nagrada Fondacije „Južikovski“, Molijerova nagrada, Nacionalna nagrada za umetnost, Nagrada Američkog udruženja pozorišnih kritičara, Nagrada „Baladin“, Nagrada „Jozef Keserling“, Nagrada „Česlav Miloš“, poljska Zlatna medalja za zasluge u kulturi „Gloria Artis“.
Drame Januša Glovackog izvode pozorišta širom sveta. Svetsku slavu stekao je dramama Antigona u Njujorku i Četvrta sestra.
Arhipelag je objavio drame Antigona u Njujorku i Četvrta sestrau jednom tomu, zajedno sa autopoeitčkim tekstom Januša Glovackog.
Drama Antigona u Njujorku jedna je od najizvođenijih drama u drugoj polovini XX veka. Prema mišljenju Jana Kota, Antigona u Njujorku je jedna od tri najznačajnije poljske drame u XX veku.