Beograd, 21. maj 2013. – Književni konkurs Mikser festivala i Izdavačke kuće Arhipelag za nove i neobjavljene priče o Savamali i savskoj padini Beograda otvoren je još nekoliko dana, do 25. maja. Mikser festival i Izdavačka kuća Arhipelag raspisali su ovaj konkurs početkom maja i do sada su dobili veliki broj priča savremenih pisaca. Konkurs je otvoren za savremene prozne pisce koji u svojim pričama, nezavisno od svojih poetičkih, tematskih i iskustvenih izbora ili generacijske pripadnosti, pripovedaju o Savamali i savskoj padini Beograda. Konkurs najavljuje dugoročnu saradnju u promovisanju kulturnih sadržaja između Miksera i Arhipelaga, čija će izdanja uskoro biti dostupna u Mikser House-u (Karađorđeva 46).
Savamala u ovim pričama može biti tema, mesto radnje ili oživljeni duh grada koji u pričama i pričanju postaje junak za sebe. Pisci koji se odluče za Savamalu kao temu mogu da pripovedaju o istorijskoj Savamali, otmenom i dinamičnom kraju u kome je započinjala istorija modernog Beograda i nastajao beogradski duh, ili se mogu posvetiti današnjoj Savamali koja se obnavlja kao prostor kreativnosti i iznova oslobođene energije. U različitim istorijskim vremenima Savamala je postajala tema srpske književnosti i mesto u kome nastaje otkriće novog iskustva. Sada je Savamala opet mesto za priču.
Zainteresovani pisci nove priče o Savamali (obima do 5.000 karaktera) mogu da šalju do 25. maja na adrese: savamala@mikser.rs i priče@arhipelag.rs.
Stručni žiri, koji sačinjavaju poznati pisci i kritičari, izabraće deset najboljih priča koje će biti objavljene u zajedničkom izdanju Mikser festivala i Izdavačke kuće Arhipelag.
Pisci tri najbolje priče dobiće specijalne novčane nagrade u iznosu od 25 000 za prvo, 15 000 za drugo i 10 000 dinara za treće mesto.
Izabrane priče i nagrađeni pisci biće promovisani u programu ovogodišnjeg Mikser festivala koji se održava od 28. maja do 2. juna.
Književni konkurs za nove priče o Savamali je prva zajednička aktivnost Mikser festivala i Izdavačke kuće Arhipelag u organizovanju kulturnih događaja i promovisanju kulturnih sadržaja i vrednosti. Čitaoci će uskoro moći da kupe knjige u izdanju Arhipelaga u Mikser House-u (Karađorđeva 46).