Beograd, 16. novembra 2015. – Priča Srđana V. Tešina „Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides?“, u prevodu Nadine Linton, objavljena je u prestižnoj Antologiji najbolje evropske priče 2016 (Best European Fiction anthology) američko-englesko-irskog izdavača Dalkey Archive Press koja je upravo izašla iz štampe.
Antologija najbolje evropske priče 2016, u kojoj se nalazi i Tešinova priča, objavljena je u tiražu od 6.000 primeraka. Predgovor je napisao Jun Fose, poznati norveški pisac, čije su drame i romani prevedeni na više od četrdeset svetskih jezika. Urednik antologije je Natanijel Dejvis.
U Antologiji najbolje evropske priče 2016. nalaze se priče 29 savremenih evropskih pripovedača. U prvim prikazima koji su se pojavili kritika naglašava da „možemo biti zahvalni za toliki broj talentovanih novih glasova koji su nam otkriveni ovom knjigom“. Tajm svesrdno preporučuje ovu antologiju za čitanje, dok kritičar Kirkusa oduševljeno ističe: „Verujte mi na reč: ovo je književnost. I da, sasvim je evropska.“
Tešinova priča „Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides?“ objavljena je početkom maja u Arhipelagu, u veoma zapaženoj piščevoj knjizi Priče s Marsa, kolekciji od 23 fleš fikcije koje oblikuju provokativnu urbanu crnu hroniku naših dana. Takođe, ova priča se nalazi i u tematskoj antologiji savremene srpske priče Starost koju su David Albahari i Srđan V. Tešin 2012. godine priredili za Arhipelag.
U proteklih šest godina Antologija najbolje evropske priče izazvala je značajne reakcije širom sveta, kao i veliko interesovanje uzbudljive čitalaca, kritičara i izdavača. Antologija pokazuje vitalnost savremene evropske književnosti, a njen značaj je pogotovu veliki danas kada se broj prevoda na engleski jezik drastično smanjio. Natanijel Dejvis naglašava da je u ovogodišnjem izdanju antologije „posebna pažnja posvećena onim regionima i jezika koji se obično previđaju u korist većih zemalja i jezika, čime se čitaoci lišavaju mogućnosti da upoznaju neke od najboljih proza koje se pišu danas“.
Edicija Antologiju najbolje evropske priče pokrenuta je 2010. godine, prvih godina uređivao ju je Aleksandar Hemon, a predgovore su pisali svetski poznati pisci poput Zejdi Smit, Koluma Mekena, Draga Jančara, Enrikea Vila-Matasa, Nikol Kraus i Džona Banvila. Neki od autora koji su uvršteni Antologiju najbolje evropske priče su i: Hilari Mantel, Viktor Peljevin, David Albahari, Olga Tokarčuk, Ingo Šulce, Igor Štiks, Goce Smilevski, Peter Adolfsen, Alek Popov i drugi značajni evropski pisci.
Antologiju najbolje evropske priče objavljuje Dalkey Archive Press, multinacionalni izdavač koji je osnovan 1984. godine u Čikagu, a od 2006. glavna redakcija se nalazi na Univerzitetu Ilinois. Ime je dobio po naslovu romana čuvenog irskog pisca Flena O’Brajena.