Beograd, 10. novembra 2016. – Tematska antologija Priče o Danilu Kišu, koju je priredio Milenko Stojičić, predstavljena je danas u Banjaluci u RTV domu Radio televizije Republike Srpske.
O knjizi Priče o Danilu Kišu govorili su Vida Ognjenović, autorka jedne priče u ovoj knjizi, i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.
Promocija knjige_ A Cavic_0327
Priče o Danilu Kišu pojavljuju se u pravom trenutku, da nas još jednom podsete na autentičnog Kiša i skrupulozan odnos prema istraživanju Kišovog nasleđa. Ovo je prava kišovska knjiga. Verujem da bi Kiš bio zadovoljan ovom knjigom – kazala je Vida Ognjenović.
Gojko Božović je istakao Stojičićevu posvećenost istraživanju kišovskog nasleđa, kao i na rigoroznost prilikom sastavljanja ove antologije.
– U ovoj tematskoj antologiji nalaze se najbolje priče srpskih i ex-jugoslovenskih pisaca o Danilu Kišu. Nikako ne i sve priče u kojima se Kiš pominje ili pojavljuje kao glavni junak, neke od tih priča nemaju nikakvu suštinsku vezu sa Danilom Kišom i njegovim pogledom na književnost. Ovo je uzbudljiva, uskomešana i raznovrsna knjiga. U njoj se može uživati, ali se iz nje može mnogo i saznati. Priče o Danilu Kišu su dragoceno svedočanstvu o Danilu Kišu, njegovoj književnosti i njegovom vremenu, ali i svedočanstvo o Danilu Kišu kao živoj tradiciji moderne književnosti – rekao je Gojko Božović.
Priređivač Milenko Stojičić je, govoreći o nastanku ove knjige, naglasio da je ona nastajala u vremenskom periodu dužem od petnaest godina.
– Dva puta sam video Danila Kiša. Oba ta susreta, jedan u Beogradu, drugi na Kozari, kada je Kiš primao Nagradu “Skender Kulenović”, obeležila su moj književni život. Pročitao sam mnoge tekstove, pretražio knjige i biblioteke tražeći priče o Danilu Kišu, a neke priče su sačekale i našle mene – rekao je priređivač Milenko Stojičić.
Predstavljanju knjige Priče o Danilu Kišu prisustvovao je veliki broj posetilaca, među kojima i ličnosti iz književnog, kulturnog i javnog života Banjaluke.