Beograd, 8. septembra 2017. – Razgovor o knjizi aforizama Aleksandra Baljka Zidovi na horizontu, koja je objavljena u izdanju Arhipelaga, održaće se u ponedeljak, 11. septembra s početkom u 20 časova u Srpskom književnom društvu (Francuska 7).
– Nova knjiga aforizama Aleksandra Baljka, jednog od najznačajnijih srpskih, i ne samo srpskih aforističara, sadrži preko 2.700 aforizama na političke, društvene, istorijske, mentalitetske, kulturne i egzistencijalne teme. Britki i duhoviti, Baljkovi aforizmi nas suočavaju sa paradoksima i bolnim mestima naših života – najavljuju organizatori ovaj događaj.
Aleksandar Baljak Zidovi na horizontuGovoreći nedavno o aforizmu u novim društvenim i informatičkim okolnostima, sam Baljak je nedavno rekao:
– Dolaskom „demokratije” mnogi kritičari i teoretičari proricali su smrt satiri, pa samim tim i aforizmu, ali bilo je i mudrih, temeljnih i lucidnih tumača koji su govorili upravo suprotno. Ovaj minijaturni književni rod najviše pogoduje modernom dobu, koje traži brzinu i ekonomičnost. Aforizam i elektronska komunikacija se jako dobro slažu, što je još jedan dokaz njegove moći i vitalnosti.
Čitaoce očekuje razgovor s piscem i novi aforizmi lucidnog i bespoštednog hroničara naše svakodnevice.
O knjizi aforizama Aleksandra Baljka Zidovi na horizontu govoriće Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.
Veče o knjizi Aleksandra Baljka održava se u okviru ciklusa tribina SKD Razgovori s razlogom.
Program Razgovori s razlogom uređuje i vodi Dejan Simonović.