Beograd, 30. novembra 2015. – Muzej afričke umetnosti i Izdavačka kuća Arhipelag organizuju razgovor o knjizi Aleša Štegera Na kraju napisano u četvrtak, 3. decembra s početkom u 18 časova. Ova knjiga je nedavno prevedena na srpski jezik i objavljena u izdanju Arhipelaga.
O Štegerovoj knjizi govoriće dr Zoran Ćirjaković, novinar i predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, Mića Vujičić, pisac i kolumnista NIN-a, i Gojko Božović, pisac i direktor Izdavačke kuće Arhipelag. Moderator razgovora je Ivana Vojt, kustos Muzeja afričke umetnosti.
Knjiga Aleša Štegera Na kraju napisano prva je knjiga u evropskoj književnosti o aktuelnoj migrantskoj krizi, o novoj velikoj seobi naroda. U izdanju Arhipelaga objavljeno je i prvo štampano izdanje ove knjige. Na kraju napisano je knjiga eseja i zapisa, proznih fragmenata i dramatičnih ispovesti o drami sirijskih izbeglica na putu od Bliskog istoka, preko Srbije, do Evrope. Uporedo sa pisanjem teksta, Aleš Šteger je uradio čitavu seriju fotografija ljudi, događaja i prizora koje čine sastavni deo ovog njegovog projekta.
Razgovor o knjizi posvećenoj migrantima odvija se u kontekstu izložbe Granica je zatvorena koja se sastoji iz migrantskih mapa, radova u tekstilu, izjava migranata, aplikacije i društvene igre koju su „anonimni“ migranti sami stvorili u jednom od centara za tražioce azila u Srbiji.
Knjiga Na kraju napisano nastala je u avgustu u Beogradu, u neformalnom izbegličkom kampu u parku pored Beogradske autobuske stanice, gde se pisac susreo sa sirijskim migrantima, razgovarao s njima, beležio njihove sudbine i skupljao građu za svoje potresno svedočanstvo o migrantima. Knjiga Na kraju napisano posvećena je koliko velikoj izbegličkoj krizi našeg vremena toliko i evropskom odgovoru na nju. Susrećući se tokom boravka u Beogradu sa izbeglicama iz Sirije, Avganistana, Jemena, Iraka, ali i Libije i Somalije, Aleš Šteger je oblikovao uzbudljivo svedočanstvo o sudbinama običnih ljudi koji su, bežeći pred ratnim nasiljem, krenuli na neizvesni put izbeglištva. Otuda je ova knjiga istovremeno i knjiga ispovesti i svedočenja, reportaža i putopis, esej i traktat o kapitalnoj političkoj neodgovornosti našeg vremena.
Aleš Šteger, poznati slovenački pesnik, esejista, prozni pisac, rođen je 1973. godine u Ptuju. Dobitnik je svih značajnijih nagrada za književnost u Sloveniji, a njegove pesme, romani i eseji prevedeni su na više od dvadeset jezika. U izdanju Arhipelaga ranije su objavljene dve knjige Aleša Štegera: knjiga eseja Berlin i putopisni roman Ponekad je januar usred leta.