Vršac, 27. marta 2023. – Razgovor o novoj knjizi pesama Bojana Vasića Udaljavanje, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Element, održaće se u utorak 28. marta s početkom u 18.30 časova u „Tački susretanja“ u Salonu kod Porte (Zmaj Jovina 16) u Vršcu.
O knjizi Udaljavanje govoriće Bojan Vasić i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, dok je modertorka programa Jelena Marinkov.
Pesme u knjizi Bojana Vasića Udaljavanje u znaku su neprestanog kretanja i izmeštanja. Lirski subjekt se kreće u prostoru, čas gotovo neosetno, kako se i ide kroz grad, čas u velikim prostornim celinama. U tim kretanjima se ne menja samo pejzaž u kome se nalazi, već se preobražava i on sam. Bio u pokretu ili u mestu, čovek je ono što vidi i, još pre, ono što potom, polazeći od tog čulno dostupnog i proverljivog sveta, pretvori u snažan unutrašnji doživljaj u kome se jedine čula i mišljenje, utisci i saznanja, emocije i refleksije.
Na toj osnovi nastaju pesme Bojana Vasića u knjizi Udaljavanje. To je najpre gradsko kretanje i spori izlazak iz grada kojim se senči prostor između grada i Dunava ili, na drugoj strani, prostor između dunavskog priobalja i „crnog Beograda“.