Beograd, 28. marta 2018. – Razgovor o politikološkoj studiji Duška Lopandića Evropska integracija između nacije i globalizacije, koja je objavljena u izdanju Arhipelaga, održaće se u četvrtak 29. marta s početkom u 19 časova u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.
U razgovoru o knjizi učestvuju: Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, profesor dr Radovan Vukadinović, profesor dr Slobodan Zečević, Srđan Majstorović, Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, i Duško Lopandić. Moderaor programa je dr Milena Đorđijević.
Knjiga Duška Lopandića Evropska integracija između nacije i globalizacije jeste kratka istorija Evropske unije od njenih najava i početaka, preko najvažnijih epizoda evropske integracije do razvoja sektorskih politika EU i izazova Evropske unije u vremenu kriza.
Prateći istoriju ideje o evropskim integracijama od vremena između dva svetska rata do savremenog trenutka, prikazuje uspone i padove u različitim epohama evropskih integracija, kao i velike političke figure koje su u modernoj evropskoj istoriji dale poseban pečat evropskim integracijama.
Duško LopandićGovoreći o savremenom iskustvu evropskih integracija, Lopandić se usredsređuje na pitanja da li je ugrožena budućnost Evrope i zašto je EU i nakon krize i Bregzita značajna i korisna za Srbiju.
Posebno važna tema Lopandićeve knjige jeste proširenje EU i zakasnela integracija Zapadnog Balkana i Srbije.
Knjiga Duška Lopandića Evropska integracija između nacije i globalizacije je delo vrhunskog poznavaoca istorije i procedura EU koji već skoro tri decenije teorijski i praktično istražuje pitanja koja je pokrenuo u ovoj knjizi.
Dr Duško Lopandić je profesionalni diplomata i stručnjak za evropsko pravo i regionalne odnose. Doktorirao je na Univerzitetu Pariz I (Sorbona). Objavio je dvadesetak publikacija i preko sto naučnih članaka na teme Evropske unije i međunarodnih odnosa. Duško Lopandić godinama piše i knjige i povesti iz oblasti popularne istorije, kao i udžbenike istorije. Napisao je istorijske knjige: Letopis velikih župana, Purpur imperije, Likovi i priče iz srpskog srednjeg veka, Dinastije koje su vladale Evropom, Poslužiti svome dragom otečestvu – iz diplomatske istorije Srbije 1804-1914. Živi u Beogradu.