Beograd, 3. oktobra 2019. – Razgovor o knjizi Nebojše Vladisavljevića Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra održaće se 5. oktobra s početkom u 20.30 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21).
Nastala kao plod dugogodišnjeg proučavanja i velikog istraživanja stanja demokratije, medija i političkih i građanskih sloboda posle 5. oktobra 2000. godine, knjiga Nebojše Vladisavljevića Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra upravo izlazi iz štampe u izdanju Arhipelaga.
U razgovoru o knjizi učestvuju Milan Podunavac, Ilija Vujačić i Đorđe Pavićević, dok je moderator Gojko Božović.
– Кljučni argument ove knjige jeste da akademske i druge analize uglavnom značajno potcenjuju kvalitet demokratije u prvoj deceniji posle Petog oktobra, kao i da ga radikalno precenjuju u poslednjih nekoliko godina. Dakle, uprkos nasleđenim, veoma nepovoljnim unutrašnjim i međunarodnim okolnostima, uspostavljene su dinamične demokratske ustanove koje su opstale duže od jedne decenije, tokom više izbornih ciklusa, uprkos značajnim političkim sukobima. Usledili su, zatim, postepeno ali sistematsko urušavanje demokratije i uspon novog autoritarizma. Takva ocena počiva na nalazima obimnog, teorijski utemeljenog empirijskog istraživanja ukrštanjem različitih metoda i izvora podataka: kvantitativne analize sadržaja medijskog diskursa o ključnim političkim sukobima u tom razdoblju; produbljenih razgovora sa velikim brojem neposrednih učesnika u tim događajima iz redova ključnih ličnosti političkog i civilnog društva, uključujući i novinare koji su izveštavali o tim događajima i njihove urednike; i širu kontekstualnu istorijsko-institucionalnu analizu. Istovremeno, Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra je pokušaj da se rasprave o demokratizaciji u našoj zemlji stave u širi milje relevantne akademske literature i uporednih iskustava demokratizacije u našem i drugim svetskim regionima – naglašava Nebojša Vladisavljević u predgovoru knjige Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra.
Nebojša Vladisavljević 2Osvetljavajući stanje demokratije i institucija, medijskih, političkih i građanskih sloboda, Vladisavljević se usredsređuje na nekoliko ključnih epizoda u kojima se posle 5. oktobra nalazila demokratija u Srbiji prelazeći put od revolucija i demokratziacije, preko „dugog pada demokratije“ do uspona autoritarizma. Knjiga Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra je izvrstan primer teorijske utemeljenosti, istraživačke skrupuloznosti i gotovo pripovedačkog stila autora.
Nebojša Vladisavljević predaje na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu od 2008. godine na predmetima o političkim ustanovama i političkom životu Srbije i balkanskih država i uporednoj demokratizaciji. Osnovne studije je završio na Fakultetu političkih nauka, a master i doktorske studije na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka. Posle doktorskih studija, predavao je uporednu politiku i regulaciju etničkih sukoba na poslediplomskim studijama Departmana za političke nauke Londonske škole ekonomije i političkih nauka. Nebojša Vladisavljević istražuje autoritarizam i demokratizaciju, društvene pokrete i revolucije, nacionalizam i regulaciju nacionalnih i etničkih sukoba, ustavni dizajn u novim demokratijama i podeljenim društvima i ulogu medija u demokratizaciji. Od 2014. do 2017. profesor Vladisavljević je vodio istraživački tim Fakulteta političkih nauka u okviru velikog istraživačkog projekta o medijima i sukobima u demokratizaciji u Egiptu, Кeniji, Srbiji i Južnoafričkoj Republici, u saradnji sa univerzitetima u Lidsu, Oksfordu, Bohumu, Stokholmu, Hamburgu, Кejptaunu i Američkim univerzitetom Кairu. Кoordinirao je i analizu sadržaja izveštavanja štampanih i elektronskih medija o demokratizaciji u četiri zemlje. Nebojša Vladisavljević je predsednik Udruženja za političke nauke Srbije (UPNS) od 2016.
Razgovor o knjizi Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra sastavni je eo programa Petooktobarska republika koji se 5. oktobra uveče održava u CZKD.