Beograd, 17. aprila 2018. – Razgovor o knjizi Dragana Lakićevića Lakasa Portret političara u mladosti, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Život i literatura, održaće se u sredu 18. aprila u Poletu (Cetinjska 15) s početkom u 18 časova.
O knjizi i o Zoranu Đinđiću govoriće filozof Lino Veljak i Dragan Lakićević Lakas. U programu će učestvovati i glumac Vlada Pjanović i violinistkinja Ana Tadić.
Knjiga o Zoranu Đinđiću izazvala je ogromno interesovanje čitalaca u protekla dva meseca. Premijerno predstavljanje knjige u Domu omladine Beograda 12. marta, na petnaestu godišnjicu ubistva Zorana Đinđića, bilo je čitav društveni događaj.
Portret političara u mladosti nije ni biografija, ni autobiografija, ni roman o odrastanju i sazrevanju, mada je sve to pomalo, pa i mnogo više od toga. Dragan Lakićević Lakas se poduhvatio zadatka da opiše put koji su njegov prijatelj i književni junak zajedno prešli, dok nijedan od njih nije znao kuda će ih taj put odvesti. Portret političara u mladosti je iskrena knjiga o prijateljstvu i o jednom vremenu od koga su ostale samo uspomene.
Dragan Lakicevic Lakas 2Knjiga Portret političara u mladosti govori o Zoranu Đinđiću iz blizine, od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku na samom kraju osamdesetih. U ovoj knjizi Đinđić je viđen očima savremenika i prijatelja, onih s kojima je provodio vreme svog odrastanja i mladosti, prvih sudara s političkim poretkom i prvih nastupa u javnom i intelektualnom životu.
Prikazujući Zorana Đinđića od gimnazijskog doba na Novom Beogradu, preko studija na Filozofskom fakultetu, ranog studentskog aktivizma pobunjenog mladića, odlaska i studija u Nemačkoj, do života između Nemačke i Beograda u osamdesetim godinama, Portret političara u mladosti je upečatljiva knjiga o jednom dobu i o jednoj generaciji razapetoj između ideoloških sila svog vremena i ličnih planova i stremljenja.
Portret političara u mladosti je uzbudljiva knjiga o ličnim i generacijskim promenama i dramama, o izazovima koje je trebalo savladati, o stremljenjima pred kojima se nije uzmicalo, o vremenima u kojima se intelektualno i ljudski formirao Zoran Đinđić.