Beograd, 12. aprila 2017. – Razgovor o trotomnim memoarima Dragoljuba Mićunovića u Novom Sadu, koji su objavljena u izdanju Arhipelaga, biće održana u četvrtak 13. aprila s početkom u 20 časova na brodu Cepelin (Kej žrtava racije bb).
O knjigama Život u nevremenu I-III govoriće Nataša Vučković, Gordana Nonin, novinarka i urednika Danasa, Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, i Đorđe Randelj, moderator Novosadskog književnog festivala.
Dragoljub Mićunović će predstaviti ključne izazove s kojima se susretao pišući tri voluminozna toma svojih memoara, razgovarati s publikom i potpisivati primerke svojih knjiga.
Treća knjiga memoara Dragoljuba Mićunovića Život u nevremenu III govori o periodu od 5. oktobra 2000. do leta 2016. godine. U tih šesnaest godina stao je uzbudljiv i protivrečan period savremene srpske istorije i politike: od rušenja Miloševića i velikog preokreta, preko obnove institucija i uspostavljanja demokratskog sistema, povratka u svet i ekonomske obnove razrušene zemlje, političkih borbi i surevnjivosti u redovima nove vlasti, ubistva Zorana Đinđića, kohabitacije Tadića i Koštunice, vremena Tadićeve vlasti, sve do političkih promena 2012. godine i iskušenja u pobedi i porazu. Prvorazredni učesnik i svedok, iz prve ruke objašnjava političke događaje i lomove, uspone i padove posle 2000. godine.
U prvoj knjizi memoara Mićunović obuhvata period od početka tridesetih godina do pada Berlinskog zida i obnove parlamentarnog sistema u Jugoslaviji i Srbiji.
Druga knjiga posvećena je političkoj i društvenoj drami u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina.
Uzeti zajedno, tri toma memoara Dragoljuba Mićunovića predstavljaju jedinstvenu i uzbudljivu, pronicljivu i analitičnu sliku političkog, društvenog i kulturnog života u Srbiji druge polovine XX veka i u našem vremenu. U ova tri toma memoara Dragoljuba Mićunovića opisano je na stotine događaja i predstavljeno učešće u javnom, političkom, društvenom i kulturnom životu preko hiljadu ličnosti.
Dragoljub Mićunović Život u nevremenu2 Život u nevremenu II Dragoljub Mićunović Život u nevremenu 03
Dragoljub Mićunović Susret sa stvarnošću
Pored trotomne knjige Život u nevremenu I-III, biće predstavljena i knjiga razgovora i intervjua Susret sa stvarnošću u kojoj Dragoljub Mićunović analizira društveni i politički život u Srbiji u proteklih pet godina. Dragoljub Mićunović iz ugla intelektualca, sociologa, aktivnog građanina i političara analizira savremenu srpsku društvenu i političku scenu, kao i njen širi balkanski i evropski kontekst.
Obnavljajući žanr razgovora kao forme u kojoj se u susretu različitih iskustava i stanovišta preispituju najizazovnija pitanja uzburkane stvarnosti, Mićunović u razgovorima iz knjige Susret sa stvarnošću daje precizne analize, uzbudljive rasprave i utemeljene studije. Knjiga Susret sa stvarnošću takođe je objavljena u izdanju Arhipelaga.