Beograd, 4. decembra 2015. – Razgovor o novoj knjizi Dragoljuba Mićunovića Susret sa stvarnošću održaće se u ponedeljak 7. decembra s početkom u 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Knjiga Susret sa stvarnošću nedavno je objavljena u izdanju Arhipelaga u novoj ediciji ovog izdavača Presek.
Susret sa stvarnošću je knjiga razgovora i eseja, svedočanstvo o političkim, društvenim i kulturnim izazovima u Srbiji od 5. oktobra 2000. godine do naših dana. Dragoljub Mićunović iz ugla intelektualca, sociologa, aktivnog građanina i političara analizira savremenu srpsku društvenu i političku scenu, kao i njen širi balkanski i evropski kontekst.
Obnavljajući žanr razgovora kao forme u kojoj se u susretu različitih iskustava i stanovišta preispituju najizazovnija pitanja uzburkane stvarnosti, Mićunović u razgovorima iz knjige Susret sa stvarnošću daje precizne analize, uzbudljive rasprave i utemeljene studije.
Razgovori u knjizi Susret sa stvarnošću vođeni su sa srpskim i svetskim medijima, među kojima su i kineski, bugarski i danski listovi i magazini. Većina razgovora u knjizi Susret sa stvarnošću vođeni su od polovine 2012. do jeseni 2015. godine sa novinarima dnevnih novina Politika, Blic, Danas, Novosti, Dnevnik, ili magazina NIN, Vreme, Novi magazin, Nedeljnik, Ilustrovana politika. U središtu ovih razgovora jeste nastojanje da se racionalnim promišljanjem političke scene i društvene stvarnosti oblikuje iskustvo koje ima i teorijsku snagu i praktičnu vrednost.
– Da bismo sami sebe izbavili iz začaranog kruga želja i izmišljene stvarnosti, prvi korak je hrabri i „bolni susret sa stvarnošću“. Uspomene na slobodu ne smeju da miruju, zadatak je intelektualaca da ih bude. Danas je u čitavom svetu jasno da se oni, pre svih, moraju suprotstaviti sveopštoj anesteziji i opsenarskom udaljavanju od stvarnosti. Danas je jasno da je ćutanje ne samo kukavičluk već i laganje, jer se skrivanjem istine iskrivljuje stvarnost – kaže Mićunović u predgovoru knjizi Susret sa stvarnošću.
O novoj knjizi Dragoljuba Mićunovića Susret sa stvarnošću na tribini u Domu omladine Beograda govoriće: dr Zoran Lutovac, novinar Ranko Pivljanin, glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović i autor.