Pančevo, 22. novembra 2022. – Razgovor o novoj knjizi priča Mihajla Pantića Nijedna od sedam održaće se u sredu 23. novembra u foajeu Kulturnog centra Pančeva s početkom u 19 časova.
Pored autora, u razgovoru će učestvovati Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, i Jasmina Topić.
Razgovor se održava u okviru programa Književni kafe Kulturnog centra Pančeva.
Objavljena pre nekoliko meseci u izdanju Arhipelaga, Pantićeva knjiga priča je smeštena u prepoznatljivu svakodnevicu. To je svakodnevica novobeogradskih blokova do trenutka kada se junaci, zgađeni svetom i očajni zbog njega, spuštaju u podzemlje, među nišče i marginalce.
Ali je to i prostor iz koga junaci odlaze, u Nemačku ili u Barselonu, ili još mnogo dalje od Beograda iz koga su potekli. Otuda se neki od njih vraćaju, i dalje u nesporazumu sa svetom, ili ostaju po svaku cenu, ne razrešavajući nezadovoljstva i muke koje su poneli sa sobom.
U vremenskom smislu, to je svakodnevica koja ima istoriju, a na to posebno podseća završna priča „Pre vremena čuda“, veliki omaž Borislavu Pekiću i njegovoj književnosti, koja zaokružuje i pitanje ljubavi u pričama u knjizi, i pitanje svakodnevice, i pitanje marginalnosti i odbačenosti.
Pantićeve priče polaze od ideje da na svetu postoji sedam vrsta ljubavi iz kojih se izvodi svaka pojedinačna ljubav: ljubav sa preprekama, ljubav na prvi pogled, ljubav po svaku cenu, ljubav iz preobražene antipatije ili prijateljstva, fatalna ljubav, zabranjena ljubav, ljubav iz slučajnog susreta. U Pantićevim pričama u ovoj knjizi najčešće je, međutim, reč o nedogođenoj, neostvarenoj i nemogućoj ili barem odloženoj ljubavi.