Beograd, 17. oktobra 2015. – Arhipelag i Dom omladine Beograda predstavljaju novi roman Jelene Banković I da se mora zapale u utorak 20. oktobra u 19 časova u Klubu Doma omladine Beograda.
O romanu književnice i profesorke iz Čikaga Jelene Banković I da se mora zapale, koji je upravo objavljen u izdanju Arhipelaga, govoriće Vida Ognjenović i Gojko Božović, dok će Jelena Banković razgovarati s publikom i potpisivati primerke svoje knjige.
Novi roman Jelene Banković I da se mora zapale polazi od slavnog stiha američkog pesnika E. E. Kamingsa, da bi se potom usredsredio na pitanje usamljenosti i otuđenosti u modernom svetu. Razapeta između Amerike i Srbije, između stvarnih i zamišljenih mogućnosti života, između profesionalne ostvarenosti i intimne praznine, između prijateljstva i nemogućnosti komunikacije, Mila Belić, junakinja romana I da se mora zapale, pokušava da obnovi izgubljeni smisao u malim, privatnim ritualima suočavajući se sa izazovima ispražnjenog i zahuktalog modernog života.