Beograd, 27. aprila 2022. – Razgovor o romanu bugarske autorke Zdravke Evtimove Četvrtak održaće se u četvrtak 28. aprila u Centru slovenskih kultura Narodne biblioteke Srbije s početkom u 19 časova.
U razgovoru koji se održava u Atrijum Narodne biblioteke Srbije učestvuju Gojko Božović i Vesna Trijić.
Zdravka Evtimova CetvrtakRoman Četvrtak Zdravke Evtimove, objavljen u izdanju Arhipelaga u ediciji 100 slovenskih romana u prevodu Elizabete Georgieve, pripoveda o sudbini Istočne Evrope nakon pada Berlinskog zida, o izraženim socijalnim nejednakostima, o tranziciji i o ljudima koji pokušavaju da pronađu sopstveno mesto u svetu koji se menja iz korena. U životima pet junakinja, koje prati kroz epohalna društvena i istorijska zbivanja, Zdravka Evtimova, sugestivno pripovedajući, predstavlja bugarsko društvo u celini. Njena priča, međutim, nije daleko ni od našeg, srpskog iskustva.
Zdravka Evtimova jedna je od najistaknutijih savremenih bugarskih književnica. Predsednica je Bugarskog PEN centra. Piše romane i kratke priče, a poznata je i kao prevodilac sa engleskog, nemačkog i francuskog jezika. Roman Četvrtak, za koji je dobila Nagradu Saveza bugarskih pisaca, preveden je na engleski, kineski, italijanski i makedonski jezik.