Beograd, 23. juna 2021. – Razgovor o romanu Nine Savčić Vlasnik svega našeg održaće se u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca u četvrtak 24. juna s početkom u 19.30 časova.
O romanu Nine Savčić razgovaraće Gojko Božović, Aleksandar Prnjat, Božidar Andrejić i autorka.
Junakinja romana Vlasnik svega našeg, koji je objavljen u izdanju Arhipelaga, neočekivano dobija posao u tajanstvenom institutu na obodu Beograda. Ona u tom institutu postaje bibliotekarka na zameni.
Nina Savcic Vlasnik svega nasegOdlazeći na posao, junakinja ubrzo shvata da je reč o posve neobičnoj biblioteci, da su ljudi koji rade u tom institutu povezani tajanstvenim vezama, a da prava priroda tog instituta njoj ostaje nedokučiva. Na tom mestu započinje košmar u kome junakinja pokušava da razluči šta je san a šta java.
Vlasnik svega našeg je izvrsna i sugestivna priča o gubitku autentičnosti u svetu u kome ništa nije kao što izgleda. Čak ni knjige, čak ni biblioteke. Ulazak u sistem, oličen u ovom slučaju u institutu, jeste metafora sveta u kome živimo i u kome pokušavamo da razumemo okolnosti vlastitog života.
Nina Savčić je književnica, likovna umetnica, teoretičarka kulture i medija, dizajnerka, kolumnistkinja Danasa. Objavljivala priče, pesme za decu, tekstove iz oblasti filma, književnosti, jezika. Izlagala na samostalnim i kolektivnim izložbama kolaže, asamblaže, akvarele, gvaš. Radi grafički dizajn i dizajn enterijera.
Njen prvi roman Vlasnik svega našeg izazvao je veliko interesovanje javnosti i odličan prijem u književnoj kritici.