Novi Sad, 1. novembra 2022. – Razgovor o romanu Vladimira Jaćimovića Povratak na Zejrek održaće se večeras s početkom u 19 časova u knjižari Bulevar Books (Bulevar Mihajla Pupina 6) u Novom Sadu.
O romanu koji je privukao pažnju kritike i čitalaca govoriće Vladimir Jaćimović i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.
Povratak na Zejrek je prvi roman Vladimira Jaćimovića, poznatog matematičara i fizičara, profesora matematike na Univerzitetu Crne Gore.
Povratak na Zejrek je uzbudljiv roman koji se odigrava u savremenoj Turskoj uoči poslednjeg vojnog puča 2016. godini. Glavni junak romana Ilker Bozkurt je visoki oficir turske vojske upleten u mrežu špijunskih igara i porodičnih istorija. Vremenom će se pokazati da se njegova porodica preselila iz Sandžaka u Tursku neposredno posle Prvog svetskog rata, ali i da je on odabran od zaverenika da izvrši napad na Erdogana.
Jaćimović neobično precizno i s velikom pripovedačkom snagom prikazuje savremeni Istanbul, u kome se odigrava najveći deo radnje romana, kao i Moskvu, u kojoj je jedno vreme glavni junak romana na službi.
Iza velikih priča istorije otkriva se jedna duboko lična priča o čoveku u različitim okolnostima vlastitog vremena.