Beograd, 25. februara 2023. – Razgovor o romanu Uglješe Šajtinca Koljka i Sašenjka održaće se u ponedeljak 27. februara s početkom u 19 časova u UK Parobrod.
Roman Koljka i Sašenjka, objavljen u izdanju Arhipelaga prošle jeseni, govori o savremenoj banatskoj svakodnevnici, kroz četiri godišnja doba.
O ovom romanu o „poslednjim eshatološkim stvarima“, ispisanom pažljivo biranim rečima i sa crtežom Aleksandra Puškina na koricama, govoriće, pored autora, književna kritičarka Marija Nenezić, uz moderiranje Кatarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu.
Romansijer, pripovedač i dramski pisac Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971) objavio je romane: Čuda prirode, Nada stanuje na kraju grada, VOК ON! Sasvim skromni darovi, romane za decu: Vetruškina ledina, Čarna i Nesvet, Banda neželjenih ljubimaca, Biće jednom, kao i knjige priča: Čemer, Banatorijum i Žena iz Huareza. Napisao je drame: Rekviziter, Pravo na Rusa, Govorite li australijski? Hadersfild, Banat, Vetruškina ledina i Lepet mojih plućnih krila.
Šajtinac je dobitnik Sterijine nagrade za najbolji dramski tekst, Andrićeve nagrade, Evropske nagrade za književnost, Nagrade Društva književnika Vojvodine, Vitalove nagrade za najbolju knjigu godine, Nagrade „Politikinog zabavnika“,  kao i nagrada „Bora Stanković“, „Isidora Sekulić“ i „Biljana Jovanović“.
Šajtinac živi u Zrenjaninu.