Budva, 15. marta 2023. – Razgovor o romanu Vladimira Jaćimovića Povratak na Zejrek, koji je objavljen u izdanju Arhipelaga, održaće se u četvrtak 16. marta s početkom u 19 časova u holu Akademije znanja. Razgovor organizuje Narodna biblioteka Budva. O romanu će govoriti autor i književni kritičar Gojko Božović, glavnik urednik Arhipelaga. Veče će moderirati pesnikinja Stanka Stanojević.
Jaćimovićev roman bio je uvršten u uži izbor za NIN-ovu nagradu za roman godine, kao jedan od 13 finalista.
Povratak na Zejrek je uzbudljiv roman koji se odigrava u savremenoj Turskoj uoči poslednjeg vojnog puča 2016. godine. Glavni junak romana Ilker Bozkurt je visoki oficir turske vojske upleten u mrežu špijunskih igara i porodičnih istorija. Vremenom će se pokazati da se njegova porodica preselila iz Sandžaka u Tursku neposredno posle Prvog svetskog rata, ali i da je on odabran od zaverenika da izvrši napad na Erdogana.
Jaćimović neobično precizno i s velikom pripovedačkom snagom prikazuje savremeni Istanbul, u kome se odigrava najveći deo radnje romana, kao i Moskvu, u kojoj je jedno vreme glavni junak romana na službi.
Vladimir Jaćimović (Nikšić, 1974), matematičar i fizičar. Autor je brojnih naučnih članaka iz matematičke fizike i teorije bifurkacija, kao i udžbenika iz linearne algebre. Radi kao profesor matematike na Univerzitetu Crne Gore.