Beograd, 20. aprila 2021. – Razgovor s vodećom katalonskom književnicom Marijom Barbal održaće se večeras s početkom u 18 časova, uz direktan prenos na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=MYoswPRruJI.
Kamen iz odronaNeposredan povodom za ovaj razgovor jeste Počasna nagrada za katalonsku književnost koja je nedvno dodeljena Mariji Barbal. Razgovor organizuje Institut Ramon Ljulj iz Barselone.
S Marijom Barbal razgovaraće prevodioci njenih knjiga na različite evropske jezike. Među prevodiocima je i Hristina Vasić Tomše koja je prevla na srpski jezik najpoznatiji roman Marije Barbal Kamen iz odrona koji je objavljen u izdanju Arhipelaga.
Kamen iz odrona je jedan od najboljih romana o Španskom građanskom ratu i jedan od retkih iz ovog ciklusa čiji su i pisac i protagonista žene.
Roman je napisan u formi potresne ispovesti žene s Pirineja čiji je život promenio građanski rat. U njen svet, koji nije znao za istoriju i ideologiju, odjednom provaljuju vojske građanskog rata, čija žrtva postaje njena porodica.
Pričajući svoj život, junakinja romana Kamen iz odrona jednostavno i sa antičkom snagom svedoči o iznenadnoj i brutalnoj patnji koja je obeležila njen život. Kamen iz odrona je jedna od najvažnijih knjiga moderne katalonske književnosti, vrhunsko delo prevedeno na većinu evropskih jezika.