Beograd, 27. aprila 2021. – Razgovor sa Anom Ristović o Knjizi nestajanja održaće se večeras u Domu omladine u Pančevu, u Dovrani Apolo (Maksima Gorkog 6).
U razgovoru će učestvovati i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović i Jasmina Topić. Razgovor počinje u 19 časova.
Кnjiga nestajanja, objavljena nedavno u izdanju Arhipelaga, privukla je veliku pažnju čitalaca. U ovoj knjizi Ana Ristović piše eseje o stvarima koje nestaju iz upotrebe, ali za koje nas svakako vežu uspomene na neka druga vremena, drugu državu, detinjstvo ili jednostavno svet koji, kako naslov sugeriše, polako iščezava.
Ana Ristovic Knjiga nestajanjaКasete i vokmen, pejdžer i ručni mlin za kafu, kombinezon i telefonska govornica, vikleri i pisaća mašina, dopisnica i cigaret-žvake, telefonski imenik i jambolija, ručni mikser i milje, crveni kiosk i kredenac, zlatni zubi i trabant, indigo papir i telefon od bakelita, petrolej lampa i kreda, pisma i lastiš, bide i sat s kukavicom, haube za glavu i mastiljava olovka, tranzistor i ručni aspirator – samo su neki od predmeta koji su iščezli iz našeg sveta.
Sećanje na njih Ana Ristović oživljava kroz tekstove i fotografije koje su sastavni deo ove knjige.
– Autorka će doneti na razgovor o knjizi jedan od ovih zaboravljenih predmeta, a publika je dobrodošla da ponese takođe neki predmet čija upotreba odavno nije aktuelna i time doprinese širenju priče. Sa Ristovićevom ćemo razgovarati malo i o poeziji i prevođenju, i uopšte aktuelnim književnim pitanjima, a knjigu ćete imati priliku i da kupite nakon promocije – najavljuju organizatori razgovora iz Doma omladine Pančevo, uz podsećanje za publiku:
– Poštujemo epidemiološke mere i uživamo u književnosti!