Beograd, 7. aprila 2019. – Razgovor sa piscem Uglješom Šajtincem održaće se 8. aprila 2019. s početkom u 19 časova Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda (Kneza Mihaila 56).
Sa Uglješom Šajtincem razgovaraće profesor Boško Milosavljević, reditelj dokumentarnog filma Šajtinac koji će biti prikazan publici posle uvodnog razgovora sa piscem.
Šajtinac je pisac nekoliko romana, među kojima je poseban uspeh doživeo roman Sasvim skromni darovi, nekoliko knjiga priča, od kojih su najpoznatije Banatorijum i Žena iz Huareza, kao i nekoliko drama koje su imale velikog uspeha na srpskim i engleskim pozornicama.
U prvom delu dokumentarnog filma Šajtinac pisac i reditelj razgovaraju na starom nemačkom aerodromu iz Drugog svetskog rata koji se nalazi u Banatu. Dok otkrivaju prostor, sagovornici govore o literaturi, umetnosti, istoriji – i o ljudima. Drugi deo posvećen je dramama i romanima Šajtinca. Treći deo filma obrađuje temu Hadersfild – najpoznatiju Šajtinčevu dramu.
U filmu o Šajtincu govore: Milan Milosavljević, Nebojša Glogovac, Goran Šušljik, Vojin Ćetković, Aron Balaž, Gorčin Stojanović, Miloš Krečković, Jelena Petrović, Slobodan Ćustić, Gojko Božović, kao i mnogi drugi ljudi iz sveta umetnosti i kulture. Direktor fotografije je Dušan Petković, snimatelj tona Vladimir Jovanović, montažu potpisuje Goran Mijić, a muziku Vladimir Tubić. Producent je Milan Kićevac, a reditelj Boško Milosavljević.