Beograd, 14. septembra 2020. – Razgovor Uredničkog borda edicije 100 slovenskih romana okupio je predstavnike izdavača ove edicije i predstavnike programskih tela Foruma slovenskih kultura iz Srbije, Slovenije, Rusije, Slovačke i Hrvatske.
U razgovoru je posebno bilo reči o programskim i izdavačkim aktivnostima edicije 100 slovenskih romana u komplikovanim pandemijskim okolnostima zbog kojih su mnogi događaji odloženi ili otkazani, a izdavački planovi u različitim zemljama unekoliko pomereni.
Članovi Uredničkog borda razgovarali su o mogućem proširenju edicije 100 slovenskih romana tako što bi žiriji kritike iz svake zemlje učesnice projekta predložili po još 8 romana koji bi bili sastavni deo ove međunarodno prestižne edicije.
Razmatrani su i mogućnosti nastupa na međunarodnim sajmovima i međunarodnih izložbi edicije u narednoj godini.
Sledeće godine navršava se 15 godina od pokretanja edicije 100 slovenskih romana u čiju čast će Forum slovenskih kultura, kao krovna institucija ovog projekta, organizovati više događaja u različitim evropskim zemljama u saradnji sa nacionalnim izdavačima edicije.
Zbog pandemijske situacije, razgovor Uredničkog borda edicije 100 slovenskih romana održan je u formi ZOOM konferencije.