znak PENBeograd, 19. novembra 2018. – Sedma Regionalna konferencija Srpskog PEN centra održaće se u Beogradu od 19. do 22. novembra.
Kao i ranijih godina, Regionalna konferencija Srpskog PEN centra posvećena je poetičkim pitanjima savremene književnosti. U središtu ovogodišnje Konferencije nalazi se tema „O priči i pričanju“. Polazeći od naslova nobelovske besede Iva Andrića, u kojoj se priča i pričanje stavljaju u samo središte ljudskih aktivnosti od postanja do savremenog trenutka, tema ovogodišnje Regionalne konferencije Srpskog PEN centra podrazumeva i priču kao vitalni književni žanr i kao način komunikacije, ali i kao mnoštvo izražajnih oblika koji nastaju u novim medijskim, tehnološkim i epohalnim okolnostima. Pred učesnicima Regionalne konferencije Srpskog PEN centra nalaze se pitanja: Zašto pričamo priče? Kako nastaju priče? Kome pričamo priče? Šta priča govori u našem vremenu? Kako razumemo priče našeg vremena? Učesnici Regionalne konferencije Srpskog PEN centra nesumnjivo će pokrenuti i druga pitanja o priči i pričanju i, kako očekuju organizatori, pretvoriti ovaj razgovor u događaj vredan priče.
Regionalna konferencija Srpskog PEN centra „O priči i pričanju“ svečano će biti otvorena u utorak 20. novembra u 10.30 časova u Srpskom PEN centru, da bi potom radni deo konferencije počeo u 11 časova. Narednog dana, u sredu 21. novembra, u Srpskom PEN centru održaće se još dva okrugla stola posvećena temi „O priči i pričanju“.
U radu Konferencije „O priči i pričanju“ učestvuju pisci i kritičari iz sedam zemalja Jugoistočne Evrope: Mirčea Dan Duta (Rumunija), Katica Ćulavkova (Makedonija), Tone Peršak (Slovenija), Robert Simonišek (Slovenija), Entela Kasi (Albanija), Balša Brković (Crna Gora), Neven Vulić (Hrvatska), kao i Vida Ognjenović, Jelena Lengold, Marija Nenezić, Mihajlo Pantić i Gojko Božović.
Međunarodno književno veče učesnika Regionalne konferencije Srpskog PEN centra održaće se u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije u utorak 20. novembra u s početkom u 19 časova. U programu učestvuju: Katica Ćulavkova, Tone Peršak, Robert Simonišek, Entela Kasi, Balša Brković, Mirčea Dan Duta, Neven Vulić, Slobodan Zubanović, Bratislav Milanović i Vojislav Karanović.