Beograd, 19. novembra 2019. – Roman Darka Tuševljakovića Jaz upravo je objavljen na bugarskom jeziku u izdanju Izdavačke kuće Uniskorp iz Sofije. Jaz je na bugarski jezik prevela Asja Tihinova-Jovanović.
Tuševljaković je za roman Jaz, koji je objavljen u izdanju Arhipelaga, dobio Evropsku nagradu za književnost u aprilu 2017. godine.
Tuševljakovićev Jaz je snažan društveni roman o Srbiji devedesetih godina i s početka novog veka, o mladoj generaciji razapetoj između odlaska i opstanka u vlastitoj zemlji, kao i o onim starijima, obuzetim nostalgijom i borbom protiv vremena koje ih prevazilazi. Slikajući život mladih ljudi u jednom uzburkanom vremenu i kombinujući elemente društvenog romana i fantazmagorije, pisac u Jazu oblikuje pozornicu na kojoj se, usred velikih političkih i istorijskih lomova, pokazuju upečatljivi likovi sa svojim ljudskim i intimnim dramama.
Darko Tusevljakovic JazJaz je uzbudljiva priča o tome kako preživeti istoriju i sačuvati pravo na vlastitu različitost. Ovaj roman vodi čitaoca na nesvakidašnju avanturu od Beograda i Kragujevca devedesetih do slike porodičnog odmora u Grčkoj, na ostrvu Krfu, dok se u paralelnim i ukrštenim pričama razrešavaju se lične i porodične drame, kao i duga povest nasilja i borbe sa sobom i sa drugima.
Prava za strana izdanja romana Darka Tuševljakovića prodata su u nekoliko evropskih zemalja: Italija (Voland), Poljska (Ezop) i Albanija (Albas), dok su u toku pregovori sa izdavačima iz Francuske, Rumunije, Turske, Slovenije i Makedonije.
Darko Tuševljaković rođen je u Zenici 1978. godine. Od 2002. objavljuje kraću i dužu prozu u raznim domaćim i regionalnim časopisima i antologijama. Godine 2004. dobija nagradu „Lazar Komarčić“ za najbolju novelu. Objavio je romane Senka naše želje (2010), Jaz (2016) i Jegermajster (2019), kao i knjige priča Ljudske vibracije (2013), koja se našla u najužem krugu za književnu nagradu „Zlatni suncokret“, i Naknadne istine (2017). Priče Darka Tuševljakovića zastupljene su u nekoliko izbora i panorama savremene srpske pripovetke. Tuševljaković živi u Beogradu.