Beograd, 4. januara 2016. – Roman Darka Tuševljakovića Jaz, objavljen u izdanju Arhipelaga, ušao je u uži izbor za NIN-ovu nagradu za roman godine.
Jaz je snažan društveni roman o Srbiji devedesetih godina i s početka novog veka, kao i o mladoj generaciji razapetoj između odlaska i opstanka u vlastitoj zemlji i o onim starijima, obuzetim nostalgijom i borbom protiv vremena koje ih prevazilazi.
Slikajući život mladih ljudi u jednom uzburkanom vremenu i kombinujući elemente društvenog romana i fantazmagorije, Tuševljaković u Jazu oblikuje pozornicu na kojoj se, usred velikih političkih i istorijskih lomova, pokazuju upečatljivi likovi sa svojim ljudskim i intimnim dramama.
U ovoj upečatljivoj priči o tome kako preživeti istoriju i kako sačuvati pravo na vlastitu različitost, koja čitaoca vodi od Beograda i Kragujevca devedesetih do slike porodičnog odmora u Grčkoj, u paralelnim i ukrštenim pričama razrešavaju se lične i porodične drame, duga povest nasilja i borbe sa sobom i drugima.
Darko Tusevljakovic Jaz
Žiri, koji radi u sastavu Božo Koprivica (predsednik), Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović i Mihajlo Pantić, uvrstio je u uži izbor ukupno 11 romana.
Najuži izbor NIN-ov žiri kritike objaviće 12. januara, a odluku o dobitniku 63. po redu NIN-ove nagrade za roman godine 16. januara 2017.