Beograd, 4. septembra 2017. – Samo nekoliko meseci nakon premijere u Arhipelagu roman Gori gori gori Srđana V. Tešina objavljen je ovih dana je i u izdanju agilnog zagrebačkog izdavača Sandorf.
Poznati književnik i prevodilac Neven Ušumović je, povodom hrvatskog izdanja, primetio da se „nova Tešinova knjiga Gori gori gori ponovo vrti oko hrane kao i njegov prethodni roman Kuvarove kletve i druge gadosti, no ovoga puta, u distopijskom obratu, vegani napadaju! Glavni junak, nezdravih prehrambenih navika, nakon terorističkog napada u hamburgernici gubi pamćenje i doslovno kreće u potragu za samim sobom.
Otvoren mu je uhodani put moderne samorealizacije: kreativno pisanje. Međutim, Tešinov fiktivni svijet uključuje današnje virtualno okruženje, informacijsku i telekomunikacijsku tehnologiju, pa njegov junak u potrazi za samim sobom ulazi u vrtlog razmjene digitalnih erotskih pripovjednih i slikovnih podražaja, a zatim i u vremensku petlju koja ga baca na novi početak. No, kako god da se okrene, vatreni koktel ga čeka.“ Ušumović tvrdi da „Tešinovi kokteli udaraju jače od molotovljevih“.
Srđan V. Tešin Gori gori goriČitalačka i stručna javnost u Srbiji je gotovo složna u oceni da roman Gori gori gori, na svež i originalan način, pogađa u samo središte najaktuelnijih i najizazovnijih savremenih tema. Književnica i dobitnica Evropske nagrade za književnost Jelena Lengold smatra da je Tešin napisao „zanimljiv, moderan, roman koji se istovremeno bavi i raznim aktuelnim gorućim temama, ali se isto toliko bavi i usamljenim pojedincem koji u svemu tome traži svoj izgubljeni identitet“.
Srđan V. TešinDragan Velikić, dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade, kaže da je u romanu Gori gori gori „Tešin na teritoriji na kojoj za njega nema tajni. To je stvarnost crnih hronika i tabloida, nasilja i rijalitija, drugim rečima Srbija anno domini 2017. Gori gori gori se čita u dahu!“
Napisan briljantnim stilom i jezikom, u istraživačkom duhu i uz korišćenje mnoštva modela pripovedanja, medijskog potencijala crnih hronika, Tešinov roman preispituje forme savremenog pripovedanja, ali i strukturu savremenog sveta razapetog između pseudodruštvenosti i spektakla, nasilja i aktivizma, otuđenosti i agresije, bekstva od stvarnosti i dramatičnog susreta sa stvarnošću crnih hronika i tabloida. Gori gori gori jeste „čeoni sudar sa činjenicama stvarnosti“.
Novi roman Srđana V. Tešina Gori gori gori dolazi deset godina posle prethodnog piščevog romana Kuvarove kletve i druge gadosti i posle uspelih knjiga priča Ispod crte i Priče s Marsa.