Beograd, 10. januara 2019. – Roman Jelene Lengold Odustajanje, koji je objavljen u Arhipelagu u dva izdanja u toku 2018. godine, uvršćen je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu za roman godine.
Jelena Lengold Odustajanje 02Odluku o najužem izboru doneo je Žiri u sastavu: Tamara Krstić, Marjan Čakarević, Branko Kukić, Ivan Milenković i Zoran Paunović (predsednik).
U najužem izboru nalazi se ukupno 6 romana.
Pored romana Jelene Lengold Odustajanje, u najužem izboru nalaze se sledeći romani: Uhvati zeca Lane Bastašić (Kontrast), Prekasno Branka Krilović (Geopoetika), Beogradski trio Gorana Markovića (Laguna), Deseti život Saše Savanović (Kontrast) i Zabluda Svetog Sebastijana Vladimira Tabaševića (Laguna).
Žiri će ime 65. dobitnika NIN-ove nagrade za roman godine saopštiti u ponedeljak, 14. januara 2019, oko podneva, a priznanje će biti uručeno nedelju dana kasnije u Jugoslovenskoj kinoteci.
U toku 2018. godine objavljen je 201 roman. Toliko romana je do 15. decembra 2018. poslato na adresu redakcije NIN-a. To je rekordan broj romana objavljen na srpskom jeziku u toku jedne godine.