Beograd, 17. januara 2019. – Roman Jelene Lengold Odustajanje, koji je objavljen u Arhipelagu u dva izdanja u toku 2018. godine, uvršćen je u najuži izbor za Vitalovu nagradu „Zlatni suncokret“ za knjigu godine.
Žiri Nagrade „Zlatni suncokret“ u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden (predsednik), na sastanku održanom 15. januara, u najuži izbor je, pored romana Jelene Lengold Odustajanje, uvrstio pesničku zbirku Radno vreme raja Dejana Aleksića (Kulturni centar Novog Sada) i romane Prelest Filipa Grbića (Vulkan ), Tuđine Igora Marojevića (Laguna), Pomor i strah Vuleta Žurića (Laguna) i Poslednji argonaut Aleksandra Gatalice (Službeni glasnik).
– Knjige koje su ušle u najuži izbor za nagradu „Zlatni suncokret“ predstavljaju uspešna ostvarenja unutar različitih mogućnosti književnog pisanja. Knjige uvrštene u najuži izbor su izraz važne borbe istinske književnosti da izrazi ona duhovna stanja o kojima se najčešće ćuti – naglašava se u saopštenju žirija.
Jelena Lengold Odustajanje 02Roman Jelene Lengold, kaže, između ostalog, žiri, odiše mirnim ali preispitujućim pripovedanjem o dramatičnim događajima iz života junakinje kroz tri životna razdoblja (detinjstvo, zrelost i starost).
Fabrika „Vital“ iz Vrbasa ove godine dvadeset i drugi put dodeljuje književnu nagradu „Zlatni suncokret“. Nagrada „Zlatni suncokret“, u javnosti poznata i kao Vitalova nagrada, dodeljuje se za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.
Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj knjizi Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, Dragan Jovanović Danilov, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić. Prošlogodišnji dobitnik je bio Nikola Vujčić za pesničku knjigu Skrivenosti.
Odluku o dobitniku žiri će saopštiti do kraja januara 2019. Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena na Međunarodni dan maternjeg jezika, 21. februara u Beogradu.