Beograd, 20. oktobra 2021. – Roman Jelene Lengold Odustajanje, objavljen u izdanju Arhipelaga, uvršćen je u uži izbor za Nagradu „Predrag Matvejević“.
U užem izboru za Nagradu „Predrag Matvejević“ nalazi se šest knjiga. Pored romana Jelene Lengold Odustajanje, Žiri je u uži izbor uvrstio knjige Sanje Lovrenčić Kabinet za sentimentalnu i trivijalnu književnost, Semezedina Mehmedinovića Ovo vrijeme sada, Borče Panova Brijanje balona, Marka Tomaša Pisma s juga i Vladislave Vojnović Epizodisti i junaci.
Jelena Lengold Odustajanje 03 U saopštenju Žirija dodaje se da je „izvan konkurencije za nagradu imenovana i knjiga poezije Errija De Luce Potkožne tetovaže, nedavno objavljena u hrvatskom prijevodu Tvrtka Klarića, u Zagrebu i Novom Sadu, a čija se tematika uvelike povezuje sa ovim područjem, kao i uopće s migracijama na Mediteranu. Ta knjiga neće utjecati na dodjelu nagrade u konkurenciji.”
Dobitnik Nagrade „Predrag Matvejević“, koja se ove godine prvi put dodeljuje, biće poznat 25. oktobra, dok će se svečana dodela Nagrade održati 7. novembra u Knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“ u Zagrebu.
Odluku o dobitniku Nagrade „Predrag Matvejević“ donosi žiri u sastavu: Suzana Matvejević, Darija Žilić i Nera Karolina Barbarić.
Književna nagrada „Predrag Matvejević“ dodeljuje se za knjige objavljene u poslednje tri godine na području zemalja bivše Jugoslavije. Nagradu su osnovali Portal Radio Gornji grad, Matvejevićeva kći Suzana Matvejević i Manjinsko društvo pisaca u Hrvatskoj.
Nagrada „Predrag Matvejević“ dodeljuje se za “književno djelo bez obzira na žanr, odnosno za eseje, pripovijetke, poeziju, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražava vrijednosti uključivosti, otvorenoga društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao”.