Beograd, 22. decembra 2015. – Roman Mladena Vurune Sedam jezivih dana, nova knjiga pisca romana Kutija sa fotografijama, objavljen je nedavno u Arhipelagu u ediciji Zlatno runo.
Sedam jezivih dana je neobičan i provokativan roman u pričama. U ovoj uzbudljivoj i izvrsno napisanoj knjizi sedam priča koje se odigravaju u sedam dana jedne nedelje odvijaju se u rasponu između uzbudljivih krimi zapleta, nevesele svakodnevice i moćne urbane fantastike. Smešten u prostoru između stvarnosti i fantastike, čudesnog i mogućeg, gradske svakodnevice i urbane fantazmagorije, noćne i dnevne dinamike grada, roman u pričama Sedam jezivih dana oblikuje snažnu, psihološki uverljivu i napetu povest o modernim junacima koji istražuju nesvakidašnje i dramatične događaje u koje potom i sami neosetno bivaju uvučeni.
Sedam priča povezuju dva junaka, pisac i inspektor Petrov, koji su odlučni da razreše nekoliko neobjašnjivih događaja koji su uzburkali svakodnevicu jednog grada. Između pisca i inspektora Petrova postoji odnos prijateljstva i odnos stalne napetosti. Oni ne mogu jedan bez drugog, neprestano jedan drugom prepričavaju gradske priče, uključujući i događaje koji još nisu razrešeni, ali istovremeno osećaju i kako u vrtlogu događaja ne mogu ni da uvek sačuvaju međusobno poverenje. Lik inspektora Petrova dat je u zanimljivom dijalogu s dugom književnom tradicijom u kojoj se javljaju likovi inspektora, ali i pripovedni postupci rekonstrukcije, istrage, detekcije ili istraživanja. Da bi se neki od dramatičnih događaja koji potresaju grad i njegove stanovnike razrešio, neophodno je da on postane predmet priče i uzbudljivih i duhovitih i intenzivnih dijaloga pisca i inspektora Petrova.
U istoj meri sedam priča iz Sedam jezivih dana objedinjeno je u jedinstvenu celinu i atmosferom koju sugeriše sam naslov, kao i uz pomoć nekoliko krimi i fantastičkih tema koje se neprestano prepliću u ovim pričama dovodeći ih u duboke međusobne veze.
Pripovedanje u knjizi Sedam jezivih dana protiče u znaku jeze i napetosti, fantastike i krimi potencijala, neobjašnjivih nestanaka i brutalnih razrešenja, horora i urbane demonologije, hipnoze i krajnosnih iskustava. Sva ta raznorodna iskustva prepoznata se u ovoj knjizi u modernim gradskim iskušenjima, crnim hronikama i nesporazumima.
Pripovedač i romansijer Mladen Vuruna (Zemun, 1963) počeo je knjigom pesama Pleme (1993), da bi se potom okrenuo pisanju proze, iz čega su nastali knjiga priča Ogledala (1994) i roman Kutija sa fotografijama, koji je prošle godine bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Priče Mladena Vurune zastupljene su i u tri antologije savremene srpske književnosti objavljene u Srbiji.
Vuruna je oficir i rektor Univerziteta odbrane u Beogradu. Završio je studije tehnološke hemije na Vojno-tehničkoj akademiji, a nakon toga i magistarske studije iz oblasti organske hemijske tehnologije na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu. Doktorsku disertaciju, čiji je eksperimentalni deo rađen na Univerzitetu u Dortmundu, odbranio je u Vojnoj akademiji. Živeo je u Zagrebu, Ljubljani, Ptuju, Valjevu, Kruševcu i Podgorici. Sada živi u Zemunu.