Beograd, 9. oktobra 2023. – Novi roman novosadskog pisca Nikole Šante Zlatno zvonce objavljen je u zajedničkog izdanju Arhipelaga i NIU „Ruskog slova“ iz Novog Sada u ediciji Zlatno runo.
Roman Zlatno zvonce kroz sudbinu nekoliko savremenih junaka, smeštenih u prepoznatljivi panonski kontekst, govori o ljubavi i smrti, o prijateljstvu i izdaji, o istini i obmani, o stvarnosti i emocijama.
Kroz vlastite dijaloge, koji su izraz njihove potrebe za preispitivanjem, i kroz neobične vlastite izbore junaci romana Zlatno zvonce stavljaju na iskušenje svoje razumevanje savremenog sveta u vrtoglavim promenama.
Tako se roman o prijateljstvu preobražava u roman o ljubavi, a roman o ljubavi postaje složena priča o svetu kakav junaci Zlatnog zvonca nisu ni slutili.
– Moj roman govori o neostvarenim ljubavima i o velikim potrebama za njima – kaže Nikola Šanta povodom romana Zlatno zvonce.
Nikola Šanta (Đurđevo, 1959) je pesnik, romansijer, dramski pisac i esejista. Školovao se u Vrbasu, studirao u Novom Sadu. Poeziju, prozu, eseje, drame i književnu kritiku piše na rusinskom i srpskom jeziku. Pored šest knjiga pesama, knjige eseja i dve drame, objavio je i romane: Putovanje u Lavov (2012) i Panonska neman (2017). Zastupljen u više antologija poezije, a pesme, priče i eseji su mu prevođeni na ukrajinski, ruski, makedonski, mađarski, engleski, hrvatski, rumunski, litvanski, poljski i slovenački jezik. Roman Panonska neman objavljen je 2021. godine na ukrajinskom jeziku u Lavovu, u prevodu Andrija Ljupke. Radi u Novom Sadu, živi u Kucuri pored Vrbasa.