Beograd, 18. januara 2021. – Novo izdanje romana dobitnice Evropske nagrade za književnost Tanje Stupar Trifunović Satovi u majčinoj sobi objavljeno je u Arhipelagu u ediciji Zlatno runo.
U središtu romana Satovi u majčinoj sobi jeste odnos majke i ćerke, ali i savremena žena u komplikovanom svetu društvenih odnosa, moći i tabua. Prepun snažnih emocija, majstorskih opisa u kojima se zapliću ili razrešavaju velike napetosti, roman Tanje Stupar Trifunović je neodoljiva i moćna priča o ljubavi i sukobljavanju, o razumevanju i poricanju, o sudbinskoj upućenosti, ali ponekad i istinskoj udaljenosti.
Satovi u majčinoj sobi istovremeno su nesvakidašnja priča o sudbini dve moderne žene iz dve različite generacije. Ovaj roman nemilosrdno otkriva međuprostor između onog što žena u svom životu i sa svojim emocijama hoće i onog što se od nje sa svih strana zahteva kao društveno pravilo ili pak očekivanje.
Tanja Stupar Trifunović2Satovi su roman o svakoj ženi, Anama koje su nas zarobile i Anama koje smo mi zarobile – napisala je svojevremeno povodom romana Satovi u majčinoj sobi književnica Magdalena Blažević.
Za roman Satovi u majčinoj sobi Tanja Stupar Trifunović dobila je Evropsku nagradu za književnost (EUPL) 2016. godine. Izdanje romana koje je objavio Arhipelag doživelo je autorkinu redakciju.
Nemačko izdanje romana Satovi u majčinoj sobi biće uskoro objvljeno.
Pesnikinja, pripovedačica i romansijerka Tanja Stupar Trifunović (Zadar, 1977) do sada je objavila pet knjiga poezije, knjigu priča i dva romana. Prevođena je na engleski, španski, bugarski, mađarski, nemački, poljski, slovenački, makedonski, češki, danski i francuski. Njena knjiga pesama Razmnožavanje domaćih životinja nagrađena je nagradom „Milica Stojadinović Srpkinja“ za najbolju knjigu poezije ženskog autora pisanu na srpskom jeziku (2018), kao i Nagradom „Risto Ratković“.
Tanja Stupar Trifunović živi u Banjaluci.