Beograd, 13. januara 2020. – Roman Tanje Stupar Trifunović Otkako sam kupila labuda uvršćen je u najuži izbor za Vitalou nagradu za knjigu godine.
Žiri Nagrade „Zlatni suncokret“ u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden (predsednik), na sastanku održanom 12. januara, u najuži izbor je uvrstio tri romana: Po šumama i gorama Milenka Bodirogića (Orfelin), Otkako sam kupila labuda Tanje Stupar Trifunović (Arhipelag) i Grozota ili… Slobodana Tišme (Čarobna knjiga).
Žiri je uveren da knjige koje su ušle u najuži izbor za nagradu „Zlatni suncokret“ predstavljaju „izuzetno uspešna ostvarenja i unose svežinu i drugačiji izraz u tokove savremene srpske književnosti“:
Tanja Stupar Trifunović– Sva tri romana su svedena, bez viškova i praznog hoda, sadrže određenu vrstu književne ludosti koja istupa protiv sveprožimajućeg moralisanja i lažne pristojnosti u srpskoj kulturi. Ovi romani na uverljiv način kombinuju ironiju i empatiju, oni razumeju svet onoliko koliko se on može razumeti, bez preteranih ambicija literarnih sveznalica, a lirski dah vijuga njihovim stranicama kao neophodni začin gorkim temama koje se u njima obrađuju. Savremeno društvo pomoću brutalnih birokratskih i medijskih procedura stvara čudovišta kako bi povratilo sopstvenu moralnu nevinost. Svesni ovog poraza, ovi romani postižu upravo suprotno: usred društvene mašinerije za proizvodnju čudovišta iz prošlosti i sadašnjosti, oni nam, afirmišući mogućnost istinskog, teškog i odgovornog života, vraćaju nadu u emancipacijsku moć književnosti.
Govoreći o romanu Otkako sam kupila labuda, Žiri ističe:
– Roman Tanje Stupar Trifunović osvaja izuzetnim stilom u kojem se mešaju ispovest, tok svesti i forma pisma, pričajući priču o ljubavi i potrazi za istinom, čime potrvđuje moć književnosti da sve kaže, i da to kaže tako da izmisli svoj jezik i svoje čitaoce.
Fabrika „Vital“ iz Vrbasa ove godine dvadeset i treći put dodeljuje književnu nagradu Zlatni suncokret. Nagrada Zlatni suncokret, u javnosti poznata i kao Vitalova nagrada, dodeljuje se za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.
Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj knjizi Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Кaranović, Vladimir Tasić, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, Veselin Marković, Dragan Jovanović Danilov, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.
Odluku o dobitniku žiri će saopštiti do kraja januara 2020. godine. Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena u drugoj polovini februara u Beogradu.