Beograd, 19. januara 2023. – Roman Uglješe Šajtinca Koljka i Sašenjka uvršćen je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu za roman godine.
– Hteo sam roman o Puškinu, nekakvu burlesku sa tužnim tonovima. Život se pobrinuo da još jednom potvrdi da burleske s tužnim tonovima veće od njega samog nema. Natezali smo se jer život voli lice svake stranice kalendara. Brojke, kvadrate, crvena slova. A ja volim prazne. I cela suština je u tome nadigrati ga i od bele, prazne stranice, napraviti mapu kosmosa. Onda mu je daš i pitaš ga da li vidi sebe i tražiš da prstom pokaže to mesto. Ako ne prizna da je to isto ali ipak manje dosadno od njegovih brojeva i šupljih kvadrata – ne potresaš se. Život radi svoje, a tebi se „otvaraju rukopisi“ – kaže Uglješa Šajtinac povodom romana Koljka i Sašenjka za novi broj NIN-a.
U najužem izboru nalazi se ukupno 6 romana: Danica Vukićević: Unutrašnje more (Nojzac), Milan Tripković: Klub istinskih stvaralaca (Fabrika knjiga), Goran Petrović: Papir sa vodenim znakom (Laguna), Mirjana Drljević: Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo (Booka), Uglješa Šajtinac: Koljka i Sašenjka (Arhipelag) i Marijana Čanak: Klara, Klarisa (Bulevar books).
Dobitnik NIN-ove nagrade, 69. po redu, biće poznat u ponedeljak 23. januara oko podneva.
Žiri za NIN-ovu nagradu za roman godine radi u sastavu: Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Goran Korunović i Teofil Pančić (predsednik).