Beograd, 6. novembra 2017. – Roman Veselina Markovića Mi različiti, jedan od najznačajnijih romana savremene srpske književnosti, objavljen je nedavno na norveškom jeziku u izdanju Izdavačke kuće Solum iz Osla. Prevodilac romana je Brit Baker-Haugen.
Mi različiti je nesumnjivo jedno od najimpozantnijih i najzanimljivijih čitalačkih iskustava koje moderna srpska proza ima da ponudi. Mi različiti je uzbudljiva i dirljiva priča o važnim egzistencijalnim pitanjima“, kaže izdavač preporučujući roman Veselina Markovića norveškim čitaocima.
Ubrzo posle objavljivanje knjige započela je i kritička recepcija u norveškim medijima. Veoma pozitivna kritika objavljena je u uglednom nedeljniku Morgenbladet u kome se uz velike pohvale za roman Mi različiti, Markovićev stil na jednom mestu dovodi u vezu sa Prustom. „Veselin Marković je neobično nadaren pisac koji je veoma siguran u svoj stil“, kaže, između ostalog, kritičar nedeljnika Morgenbladet.
Markovićev roman predstavljen je i na glavnoj norveškoj televiziji.
Solum je 2005. godine objavio i prethodni romana Veselina Markovića Izranjanje, takođe u prevodu Brit Baker-Haugen.
Veselin Marković Mi razlicitiNovo srpsko izdanje romana Mi različiti, za koji je Veselin Marković dobio Nagradu grada Beograda za najbolju knjigu godine, Nagradu „Bora Stanković“ za knjigu godine i Nagradu „Matijević“, objavio je Arhipelag.
Ispripovedan gotovo klasičnim stilom, sa izrazitim poverenjem u priču i u jezičku preciznost, roman Mi različiti je uzbudljiva knjiga o neobičnim i neočekivanim događajima i slučajnostima koje iz korena menjaju ljudski život. Dva paralelna toka pripovedanja koja se ukrštaju u uzbudljivom finalu ove nesvakidašnje knjige otkrivaju udeo slučajnosti u običnom ljudskom životu i udeo makar minimalne mere razlike koje čoveka trajno obeležavaju u očima njegove zajednice.
Dok je ključni junak romana Veselina Markovića obeležen traumom iz detinjstva zbog smrti njegove bliske rođake tokom klizanja na zaleđenom jezeru, što će pokrenuti lanac događaja koji će nepovratno promeniti i njegov život i život svih njemu bliskih ljudi, dotle je ključna junakinja romana obeležena retkim nedostatkom pigmenta koji je u očima drugih čini nepomirljivo različitom, što će obeležiti čitavo njeno iskustvo.
U izdanju Arhipelaga nedavno je objavljena i nova Markovićeva knjiga priča Prošlost nikad ne prođe u kojoj pisac preispituje udeo prošlosti u savremenim iskustvima, izborima i namerama svojih junaka.