Beograd, 10. oktobra 2016. – Roman Veselina Markovića Mi različiti, jedan od najznačajnijih romana savremene srpske književnosti, doživeo je novo izdanje u Arhipelagu u ediciji Zlatno runo.
Ispripovedan gotovo klasičnim stilom, sa izrazitim poverenjem u priču i u jezičku preciznost, roman Mi različiti je uzbudljiva knjiga o neobičnim i neočekivanim događajima i slučajnostima koje iz korena menjaju ljudski život.
Dva paralelna toka pripovedanja koja se ukrštaju u uzbudljivom finalu ove nesvakidašnje knjige otkrivaju udeo slučajnosti u običnom ljudskom životu i udeo makar minimalne mere razlike koje čoveka trajno obeležavaju u očima njegove zajednice.
Dok je ključni junak romana Veselina Markovića obeležen traumom iz detinjstva zbog smrti njegove bliske rođake tokom klizanja na zaleđenom jezeru, što će pokrenuti lanac događaja koji će nepovratno promeniti i njegov život i život svih njemu bliskih ljudi, dotle je ključna junakinja romana obeležena retkim nedostatkom pigmenta koji je u očima drugih čini nepomirljivo različitom, što će obeležiti čitavo njeno iskustvo.
Dvoje junaka pokušavaju da rekonstuišu činjenice svog života, da utvrde razmere slučaja i verovatnoću nekih događaja, da kroz dve nezavisne potrage, pune krimi zapleta i preokreta, iznenađujućih saznanja i teških suočenja i rasprava, dođu do razrešenja i do istina o sebi i o drugima.
Za roman Mi različiti Veselin Marković je dobio Nagradu grada Beograda za najbolju knjigu godine, Nagradu „Bora Stanković“ za knjigu godine i Nagradu „Matijević“.
Romansijer, pripovedač i esejist Veselin Marković (Beograd, 1963) poznat je i po romanu Izranjanje i knjizi priča Preimućstva kruga. Prošle godine Arhipoelag je objavio Markovićevu knjigu putopisa o Norveškoj Svetlost na vodi. Poslednjih godina Veselin Marković živi u Strazburu.